Vissza

Fajlagos halfogási tilalmi idők 2018. május 2-től

Fajlagos halfogási tilalmi idők 2018. május 2-től

Fajlagos halfogási tilalmi idők 2018. május 2-től
2018. április 25.

A hazai horgászok és halászok a négynapos hosszú hétvégén még kifoghatták a pontyot, a harcsát és a compót, ma nulla órakor azonban elkezdődött ezen halfajok fogásának fajlagos tilalmi ideje. A tilalom a ponty esetében május 31-én éjfélig, a harcsa és a compó vonatkozásában június 15-én éjfélig marad érvényben.

A hatályos jogszabály szerint a ponty, a compó és a harcsa fajlagos tilalmi ideje ebben az évben május 2-án (szerdán) nulla órakor kezdődik. A ponty fajlagos tilalmi ideje május 31-én (csütörtök) éjfélkor végződik, míg a compó és a harcsa kifogása egészen június 15-e (péntek) éjfélig tilos!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja az érintettek figyelmét, hogy a jogszabály értelmében a fajlagos fogási tilalmi idő alá tartozó halakat, valamint amely fajoknak a beazonosítása a horgász számára nem egyértelmű, kifogás esetén, a fogást követően haladéktalanul és kíméletesen vissza kell helyezni a vízbe, akkor is, ha sérült, beteg vagy elpusztult!

A Nébih tájékoztatja a horgászokat és a halászokat, hogy május 31-ig még tart a garda, a domolykó, a jászkeszeg, a szilvaorrú keszeg, a paduc és a márna fajlagos tilalmi ideje is, a kősüllő egészen június 29-ig védelmezett, így a most tilalom alá vont halfajokon kívül ezek kifogása is tilos!

Jogosulatlan halászattal, horgászattal kapcsolatos, továbbá az Állami Halőri Szolgálat feladatvégzését érintő bejelentésüket az alábbi e-mail címen tehetik meg: allamihalor@nebih.gov.hu

 

A bejelentéshez az alábbi adatok megadását kérjük 

Megye, település, vízterület (lehetőség szerint pontos, víztérkód) megnevezése

Bejelentő neve (nem kötelező)

Címe (nem kötelező)

Elérhetősége (telefon, e-mail cím) (nem kötelező)

Bejelentett adatok megadása (ki, hol, mikor, mit?)

Kapcsolódó anyagok:
A halgazdálkodás és a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról szóló 133/2013. (XII. 29.) VM rendeletÁtlagos (0 Szavazatok)