Vissza

Élelmiszerekkel terjedő vírusok hazai helyzetének felmérése, modellezése

Élelmiszerekkel terjedő vírusok hazai helyzetének felmérése, modellezése

Élelmiszerekkel terjedő vírusok hazai helyzetének felmérése, modellezése

Az élelmiszerekkel terjedő vírusok napjainkban komoly problémát okoznak robbanásszerű, tömeges megjelenésükkel, továbbá hogy csak tüneti kezelés lehetséges ezekben az esetben.

A norovírus (calicivírus) okozta fertőzések, járványok száma egyre jelentősebb. A járványos, Hepatitis A vírus által okozott májgyulladások száma azonban csökken. Emellett a kullancs-encephalitis vírusának fertőzött kecskék tejével történő terjedését több járványban igazolták. Ugyancsak igazolták a Hepatitis E vírus zoonózisként történő előfordulását is.

Ezért rendkívül fontosak a megelőző intézkedések, melyek magukba foglalják a hatósági kockázatbecslés és – ellenőrzés fejlesztését, továbbá a vállalkozások önellenőrző rendszereinek hatékonyabbá tételét.

Ezek megfelelő kialakításához nélkülözhetetlen, hogy az alábbi témakörökben tudásunkat bővítsük:

•   az élelmiszerekkel terjedő vírusok hazai előfordulása

•   a leginkább kockázatos élelmiszerek gyártási, -forgalmazási technológiájának ezen vírusok túlélésére gyakorolt hatásainak vizsgálata, majd modellezése.