Vissza

Együttműködési megállapodást kötött a NÉBIH és az OGYÉI

Együttműködési megállapodást kötött a NÉBIH és az OGYÉI

Együttműködési megállapodást kötött a NÉBIH és az OGYÉI
2017. április 27.

Az élelmiszer-biztonsággal és az egészséges táplálkozással kapcsolatos hatékony társadalmi szemléletformálás elősegítése érdekében együttműködési megállapodást kötött április 26-án a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). A dokumentumot dr. Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke és Dr. Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója látta el kézjegyével.

Az együttműködés lehetővé teszi többek között közös rendezvények, képzések és kiállítások szervezését, kiadványok megjelentetését, de a szakmai konzultációt, tanácsadást is. A tudatosságra és egészségre fókuszáló vásárlói attitűd erősítését célzó összefogás olyan kiemelt szakterületeket érint majd, mint például a speciális táplálkozási célú élelmiszerek, az étrend-kiegészítők, az internetes kereskedelem vagy a közétkeztetés.

Az együttműködés aláírása kapcsán dr. Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke kiemelte, hogy a hivatal munkáját az Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiának megfelelően végzi, mely megfogalmazza az élelmiszerlánc-biztonság stratégiai területeit. Az emberek védelme, azon belül is elsősorban a lakosság egészségének védelme, a vásárlói tudatosság növelése és a tudásmegosztás mellett kiemelt területként jelenik meg a stratégiai együttműködések, partnerségek kialakítása is. Az OGYÉI-vel kötött hosszú távú együttműködési megállapodás ezen utóbbi cél egyik mérföldköve. Bízik benne, hogy az összefogással az eddiginél is magasabb szinten tudják majd szolgálni a magyar lakosság érdekeit, kiváltképp, hogy a biztonságos, minőségi élelmiszerek felhasználásával, a jelenkori táplálkozástudományi ismereteknek megfelelően összeállított étrend az egészség egyik alapköve.

Dr. Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója hangsúlyozta, hogy az élelmiszerbiztonság és a táplálkozásegészségügy egymást kölcsönösen kiegészítő területek, a két intézmény munkája eddig is sok esetben kapcsolódott egymáshoz. Az egészséges táplálkozás elősegítésére az elmúlt években az OGYÉI részvételével több sikeres intézkedés is született, például a népegészségügyi termékadó vagy a közétkeztetés esetében. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet célkitűzése, hogy innovatív, kezdeményező szerepet töltsön be a betegbiztonság és az egészségmegőrzés területén, építve a stratégiai fontosságú partneri kapcsolatokra. A főigazgató reményét fejezte ki, hogy az együttműködés lehetőséget biztosít arra, hogy a két szervezetben rendelkezésre álló szaktudás egymást erősítve szolgálja a hatósági és szakmai tevékenységek eredményességét, ezáltal a lakosság egészségének megőrzését és fejlesztését.

A két meghatározó államigazgatási szervezet tervei hosszú távra szólnak, ennek megfelelően az együttműködési megállapodás is határozatlan időre szól, ugyanakkor a tapasztalatok értékelése és a feladatok esetleges aktualizálása érdekében évente sor kerül majd a szerződés felülvizsgálatára.

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában


Átlagos (0 Szavazatok)

Friss hírek

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei
2018. január 17, szerda

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei

Hazánk is érintetté vált a babatejpor visszahívásban
2018. január 17, szerda

Hazánk is érintetté vált a babatejpor visszahívásban

Félidőben a gazdálkodási napló benyújtási időszaka
2018. január 16, kedd

Félidőben a gazdálkodási napló benyújtási időszaka

Hazánk egyelőre nem érintett a babatejpor visszahívásban
2018. január 14, vasárnap

Hazánk egyelőre nem érintett a babatejpor visszahívásban

Keleti szomszédunkban ismét megjelent az afrikai sertéspestis
2018. január 13, szombat

Keleti szomszédunkban ismét megjelent az afrikai sertéspestis

Megszűnt az állatjóléti felelős bizonyítványok megújítási kötelezettsége
2018. január 11, csütörtök

Megszűnt az állatjóléti felelős bizonyítványok megújítási kötelezettsége

Új formanyomtatványok erdőgazdálkodóknak és erdészeti szakszemélyzetnek
2018. január 10, szerda

Új formanyomtatványok erdőgazdálkodóknak és erdészeti szakszemélyzetnek

Eper-málna-alma gyümölcsös bébiételt vont ki a forgalomból a dm üzletlánc
2018. január 10, szerda

Eper-málna-alma gyümölcsös bébiételt vont ki a forgalomból a dm üzletlánc

Decemberben sem pihent az Állami Halőri Szolgálat
2018. január 10, szerda

Decemberben sem pihent az Állami Halőri Szolgálat

Ismét kínai eredetű konyhai eszközből mértek magas formaldehid-kioldódást
2018. január 4, csütörtök

Ismét kínai eredetű konyhai eszközből mértek magas formaldehid-kioldódást

Elérhetőek a 2017. évi gazdálkodási napló „web-GN” és a nitrát adatlap beküldéséhez szükséges elektronikus űrlapok
2018. január 2, kedd

Elérhetőek a 2017. évi gazdálkodási napló „web-GN” és a nitrát adatlap beküldéséhez szükséges elektronikus űrlapok

A MEBER rendszer elérhető a 2017. évi állati melléktermék bevallásokhoz
2018. január 1, hétfő

A MEBER rendszer elérhető a 2017. évi állati melléktermék bevallásokhoz

Aldi termékvisszahívás – csirkemellfilé darabok, készre sütve
2017. december 30, szombat

Aldi termékvisszahívás – csirkemellfilé darabok, készre sütve

Több mint 2,5 tonna húst, húskészítményt és fűszert vont ki a Nébih a forgalomból egy Bács-Kiskun megyei húsfeldolgozó üzemben
2017. december 27, szerda

Több mint 2,5 tonna húst, húskészítményt és fűszert vont ki a Nébih a forgalomból egy Bács-Kiskun megyei húsfeldolgozó üzemben

Ismét agmatin-szulfát tartalmú készítmény forgalmazására hívták fel a hatóságok figyelmét
2017. december 22, péntek

Ismét agmatin-szulfát tartalmú készítmény forgalmazására hívták fel a hatóságok figyelmét

Lezárult a ConvEx-3 2017 nemzetközi gyakorlat
2017. december 21, csütörtök

Lezárult a ConvEx-3 2017 nemzetközi gyakorlat