Vissza

Együttműködési megállapodást kötött a NÉBIH és az OGYÉI

Együttműködési megállapodást kötött a NÉBIH és az OGYÉI

Együttműködési megállapodást kötött a NÉBIH és az OGYÉI
2017. április 27.

Az élelmiszer-biztonsággal és az egészséges táplálkozással kapcsolatos hatékony társadalmi szemléletformálás elősegítése érdekében együttműködési megállapodást kötött április 26-án a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). A dokumentumot dr. Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke és Dr. Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója látta el kézjegyével.

Az együttműködés lehetővé teszi többek között közös rendezvények, képzések és kiállítások szervezését, kiadványok megjelentetését, de a szakmai konzultációt, tanácsadást is. A tudatosságra és egészségre fókuszáló vásárlói attitűd erősítését célzó összefogás olyan kiemelt szakterületeket érint majd, mint például a speciális táplálkozási célú élelmiszerek, az étrend-kiegészítők, az internetes kereskedelem vagy a közétkeztetés.

Az együttműködés aláírása kapcsán dr. Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke kiemelte, hogy a hivatal munkáját az Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiának megfelelően végzi, mely megfogalmazza az élelmiszerlánc-biztonság stratégiai területeit. Az emberek védelme, azon belül is elsősorban a lakosság egészségének védelme, a vásárlói tudatosság növelése és a tudásmegosztás mellett kiemelt területként jelenik meg a stratégiai együttműködések, partnerségek kialakítása is. Az OGYÉI-vel kötött hosszú távú együttműködési megállapodás ezen utóbbi cél egyik mérföldköve. Bízik benne, hogy az összefogással az eddiginél is magasabb szinten tudják majd szolgálni a magyar lakosság érdekeit, kiváltképp, hogy a biztonságos, minőségi élelmiszerek felhasználásával, a jelenkori táplálkozástudományi ismereteknek megfelelően összeállított étrend az egészség egyik alapköve.

Dr. Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója hangsúlyozta, hogy az élelmiszerbiztonság és a táplálkozásegészségügy egymást kölcsönösen kiegészítő területek, a két intézmény munkája eddig is sok esetben kapcsolódott egymáshoz. Az egészséges táplálkozás elősegítésére az elmúlt években az OGYÉI részvételével több sikeres intézkedés is született, például a népegészségügyi termékadó vagy a közétkeztetés esetében. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet célkitűzése, hogy innovatív, kezdeményező szerepet töltsön be a betegbiztonság és az egészségmegőrzés területén, építve a stratégiai fontosságú partneri kapcsolatokra. A főigazgató reményét fejezte ki, hogy az együttműködés lehetőséget biztosít arra, hogy a két szervezetben rendelkezésre álló szaktudás egymást erősítve szolgálja a hatósági és szakmai tevékenységek eredményességét, ezáltal a lakosság egészségének megőrzését és fejlesztését.

A két meghatározó államigazgatási szervezet tervei hosszú távra szólnak, ennek megfelelően az együttműködési megállapodás is határozatlan időre szól, ugyanakkor a tapasztalatok értékelése és a feladatok esetleges aktualizálása érdekében évente sor kerül majd a szerződés felülvizsgálatára.

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában




Friss hírek

Nem jelölt szulfit citromlében
2019. január 23, szerda

Nem jelölt szulfit citromlében

Karbantartás miatti átmeneti leállás
2019. január 23, szerda

Karbantartás miatti átmeneti leállás

Békés megyei vágóhidat utalt kényszerpihenőre a Nébih
2019. január 23, szerda

Békés megyei vágóhidat utalt kényszerpihenőre a Nébih

Online járványügyi képzést indított a Nébih vadászok számára
2019. január 22, kedd

Online járványügyi képzést indított a Nébih vadászok számára

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei
2019. január 16, szerda

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei

Világnapot kapott az élelmiszer-biztonság
2019. január 15, kedd

Világnapot kapott az élelmiszer-biztonság

Újabb területen ütötte fel a fejét az afrikai sertéspestis
2019. január 14, hétfő

Újabb területen ütötte fel a fejét az afrikai sertéspestis

Termékvisszahívás - műanyagra emlékeztető idegen anyag bébiételben
2019. január 12, szombat

Termékvisszahívás - műanyagra emlékeztető idegen anyag bébiételben

Ezentúl a Nébih honlapján érhetőek el a halgazdálkodáshoz kapcsolódó dokumentumok kötelező adatai
2019. január 11, péntek

Ezentúl a Nébih honlapján érhetőek el a halgazdálkodáshoz kapcsolódó dokumentumok kötelező adatai

Több mint 8 millió forint bírsággal zárult a 2018-as téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
2019. január 10, csütörtök

Több mint 8 millió forint bírsággal zárult a 2018-as téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Ezúttal bangladesi konyhai eszközből mértek határérték feletti mennyiségben kioldódó anyagot
2019. január 10, csütörtök

Ezúttal bangladesi konyhai eszközből mértek határérték feletti mennyiségben kioldódó anyagot

Egyszerűsített módszer az élelmiszer-adományozás megkönnyítésére
2019. január 8, kedd

Egyszerűsített módszer az élelmiszer-adományozás megkönnyítésére

Újból gyógyszer-hatóanyag jelenléte miatt kellett kivonni a forgalomból potencianövelő étrend-kiegészítőt
2019. január 7, hétfő

Újból gyógyszer-hatóanyag jelenléte miatt kellett kivonni a forgalomból potencianövelő étrend-kiegészítőt

Változások az állati eredetű melléktermékkel kapcsolatos jelentéseknél
2019. január 4, péntek

Változások az állati eredetű melléktermékkel kapcsolatos jelentéseknél

Elérhetőek a 2018. évi Gazdálkodási Napló „web-GN”, valamint a nitrát adatlap elektronikus beküldéséhez szükséges nyomtatványok
2019. január 4, péntek

Elérhetőek a 2018. évi Gazdálkodási Napló „web-GN”, valamint a nitrát adatlap elektronikus beküldéséhez szükséges nyomtatványok

A tisztességtelen forgalmazói magatartás volt a Nébih III. kerekasztalának témája
2018. december 27, csütörtök

A tisztességtelen forgalmazói magatartás volt a Nébih III. kerekasztalának témája