Vissza

Együttműködési megállapodást kötött a NÉBIH és az OGYÉI

Együttműködési megállapodást kötött a NÉBIH és az OGYÉI

Együttműködési megállapodást kötött a NÉBIH és az OGYÉI
2017. április 27.

Az élelmiszer-biztonsággal és az egészséges táplálkozással kapcsolatos hatékony társadalmi szemléletformálás elősegítése érdekében együttműködési megállapodást kötött április 26-án a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). A dokumentumot dr. Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke és Dr. Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója látta el kézjegyével.

Az együttműködés lehetővé teszi többek között közös rendezvények, képzések és kiállítások szervezését, kiadványok megjelentetését, de a szakmai konzultációt, tanácsadást is. A tudatosságra és egészségre fókuszáló vásárlói attitűd erősítését célzó összefogás olyan kiemelt szakterületeket érint majd, mint például a speciális táplálkozási célú élelmiszerek, az étrend-kiegészítők, az internetes kereskedelem vagy a közétkeztetés.

Az együttműködés aláírása kapcsán dr. Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke kiemelte, hogy a hivatal munkáját az Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiának megfelelően végzi, mely megfogalmazza az élelmiszerlánc-biztonság stratégiai területeit. Az emberek védelme, azon belül is elsősorban a lakosság egészségének védelme, a vásárlói tudatosság növelése és a tudásmegosztás mellett kiemelt területként jelenik meg a stratégiai együttműködések, partnerségek kialakítása is. Az OGYÉI-vel kötött hosszú távú együttműködési megállapodás ezen utóbbi cél egyik mérföldköve. Bízik benne, hogy az összefogással az eddiginél is magasabb szinten tudják majd szolgálni a magyar lakosság érdekeit, kiváltképp, hogy a biztonságos, minőségi élelmiszerek felhasználásával, a jelenkori táplálkozástudományi ismereteknek megfelelően összeállított étrend az egészség egyik alapköve.

Dr. Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója hangsúlyozta, hogy az élelmiszerbiztonság és a táplálkozásegészségügy egymást kölcsönösen kiegészítő területek, a két intézmény munkája eddig is sok esetben kapcsolódott egymáshoz. Az egészséges táplálkozás elősegítésére az elmúlt években az OGYÉI részvételével több sikeres intézkedés is született, például a népegészségügyi termékadó vagy a közétkeztetés esetében. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet célkitűzése, hogy innovatív, kezdeményező szerepet töltsön be a betegbiztonság és az egészségmegőrzés területén, építve a stratégiai fontosságú partneri kapcsolatokra. A főigazgató reményét fejezte ki, hogy az együttműködés lehetőséget biztosít arra, hogy a két szervezetben rendelkezésre álló szaktudás egymást erősítve szolgálja a hatósági és szakmai tevékenységek eredményességét, ezáltal a lakosság egészségének megőrzését és fejlesztését.

A két meghatározó államigazgatási szervezet tervei hosszú távra szólnak, ennek megfelelően az együttműködési megállapodás is határozatlan időre szól, ugyanakkor a tapasztalatok értékelése és a feladatok esetleges aktualizálása érdekében évente sor kerül majd a szerződés felülvizsgálatára.

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában




Friss hírek

Kellemetlen, de az emberre nézve ártalmatlan betolakodók a poloskák
2018. október 17, szerda

Kellemetlen, de az emberre nézve ártalmatlan betolakodók a poloskák

Súlyos élelmiszerbiztonsági problémák miatt azonnali hatállyal felfüggesztette a Nébih egy Pest megyei sütőüzem működését
2018. október 17, szerda

Súlyos élelmiszerbiztonsági problémák miatt azonnali hatállyal felfüggesztette a Nébih egy Pest megyei sütőüzem működését

Jogosulatlanul áttelepített halat vitt vissza eredeti élőhelyére a Nébih Állami Halőri Szolgálata
2018. október 16, kedd

Jogosulatlanul áttelepített halat vitt vissza eredeti élőhelyére a Nébih Állami Halőri Szolgálata

Felhívás az aktuális mezei pocokfertőzöttség felmérésére
2018. október 12, péntek

Felhívás az aktuális mezei pocokfertőzöttség felmérésére

Idén is sikeres volt a Kutatók Éjszakája a Nébih laboratóriumaiban
2018. október 12, péntek

Idén is sikeres volt a Kutatók Éjszakája a Nébih laboratóriumaiban

Átfogó ellenőrzést tartott a Nébih a Tokaj-hegyaljai borvidéken
2018. október 11, csütörtök

Átfogó ellenőrzést tartott a Nébih a Tokaj-hegyaljai borvidéken

Dísztököt csak díszíteni
2018. október 10, szerda

Dísztököt csak díszíteni

Csökkenteni kell az élelmiszerhulladékot
2018. október 9, kedd

Csökkenteni kell az élelmiszerhulladékot

Kockázatos kockáztatni a növényi károsítók behozatalát
2018. október 9, kedd

Kockázatos kockáztatni a növényi károsítók behozatalát

Hatósági intézkedések a szőlőültetvények védelmében
2018. október 5, péntek

Hatósági intézkedések a szőlőültetvények védelmében

Gyógyszer hatóanyagot is tartalmazó étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a Nébih
2018. október 4, csütörtök

Gyógyszer hatóanyagot is tartalmazó étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a Nébih

Változás a Nébih NTAI ügyfélfogadási rendjében
2018. október 3, szerda

Változás a Nébih NTAI ügyfélfogadási rendjében

Borsod megyében is afrikai sertéspestist mutatott ki egy vaddisznóban a Nébih
2018. október 3, szerda

Borsod megyében is afrikai sertéspestist mutatott ki egy vaddisznóban a Nébih

Folytatja az internetes tűzifahirdetések ellenőrzését a Nébih
2018. október 2, kedd

Folytatja az internetes tűzifahirdetések ellenőrzését a Nébih

Az Európai Unió élelmiszerbiztonsági helyzetképe: Megjelent a 2017-es RASFF jelentés
2018. október 1, hétfő

Az Európai Unió élelmiszerbiztonsági helyzetképe: Megjelent a 2017-es RASFF jelentés

Változások az afrikai sertéspestis miatt bevezetett előírásokban
2018. szeptember 28, péntek

Változások az afrikai sertéspestis miatt bevezetett előírásokban