Vissza

Együttműködési megállapodást kötött a NÉBIH és az OGYÉI

Együttműködési megállapodást kötött a NÉBIH és az OGYÉI

Együttműködési megállapodást kötött a NÉBIH és az OGYÉI
2017. április 27.

Az élelmiszer-biztonsággal és az egészséges táplálkozással kapcsolatos hatékony társadalmi szemléletformálás elősegítése érdekében együttműködési megállapodást kötött április 26-án a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). A dokumentumot dr. Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke és Dr. Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója látta el kézjegyével.

Az együttműködés lehetővé teszi többek között közös rendezvények, képzések és kiállítások szervezését, kiadványok megjelentetését, de a szakmai konzultációt, tanácsadást is. A tudatosságra és egészségre fókuszáló vásárlói attitűd erősítését célzó összefogás olyan kiemelt szakterületeket érint majd, mint például a speciális táplálkozási célú élelmiszerek, az étrend-kiegészítők, az internetes kereskedelem vagy a közétkeztetés.

Az együttműködés aláírása kapcsán dr. Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke kiemelte, hogy a hivatal munkáját az Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiának megfelelően végzi, mely megfogalmazza az élelmiszerlánc-biztonság stratégiai területeit. Az emberek védelme, azon belül is elsősorban a lakosság egészségének védelme, a vásárlói tudatosság növelése és a tudásmegosztás mellett kiemelt területként jelenik meg a stratégiai együttműködések, partnerségek kialakítása is. Az OGYÉI-vel kötött hosszú távú együttműködési megállapodás ezen utóbbi cél egyik mérföldköve. Bízik benne, hogy az összefogással az eddiginél is magasabb szinten tudják majd szolgálni a magyar lakosság érdekeit, kiváltképp, hogy a biztonságos, minőségi élelmiszerek felhasználásával, a jelenkori táplálkozástudományi ismereteknek megfelelően összeállított étrend az egészség egyik alapköve.

Dr. Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója hangsúlyozta, hogy az élelmiszerbiztonság és a táplálkozásegészségügy egymást kölcsönösen kiegészítő területek, a két intézmény munkája eddig is sok esetben kapcsolódott egymáshoz. Az egészséges táplálkozás elősegítésére az elmúlt években az OGYÉI részvételével több sikeres intézkedés is született, például a népegészségügyi termékadó vagy a közétkeztetés esetében. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet célkitűzése, hogy innovatív, kezdeményező szerepet töltsön be a betegbiztonság és az egészségmegőrzés területén, építve a stratégiai fontosságú partneri kapcsolatokra. A főigazgató reményét fejezte ki, hogy az együttműködés lehetőséget biztosít arra, hogy a két szervezetben rendelkezésre álló szaktudás egymást erősítve szolgálja a hatósági és szakmai tevékenységek eredményességét, ezáltal a lakosság egészségének megőrzését és fejlesztését.

A két meghatározó államigazgatási szervezet tervei hosszú távra szólnak, ennek megfelelően az együttműködési megállapodás is határozatlan időre szól, ugyanakkor a tapasztalatok értékelése és a feladatok esetleges aktualizálása érdekében évente sor kerül majd a szerződés felülvizsgálatára.

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában

Átlagos (0 Szavazatok)

Friss hírek

Magyarországra is kerülhetett az üvegdarabbal szennyezett nugát szeletből
2017. szeptember 18, hétfő

Magyarországra is kerülhetett az üvegdarabbal szennyezett nugát szeletből

Kettős jubileum alkalmából rendezett emlékülést az Állatorvostudományi Egyetem és a NÉBIH
2017. szeptember 12, kedd

Kettős jubileum alkalmából rendezett emlékülést az Állatorvostudományi Egyetem és a NÉBIH

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei
2017. szeptember 6, szerda

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei

Derékig hevertek a baromfitestek a vágóhíd padozatán
2017. szeptember 6, szerda

Derékig hevertek a baromfitestek a vágóhíd padozatán

Új elnök a Codex élén
2017. szeptember 5, kedd

Új elnök a Codex élén

Webinárium az EFSA új tudástárának használatáról
2017. szeptember 5, kedd

Webinárium az EFSA új tudástárának használatáról

Tájékoztatás a NÉBIH portált is érintő karbantartási munkákról - frissítve
2017. szeptember 4, hétfő

Tájékoztatás a NÉBIH portált is érintő karbantartási munkákról - frissítve

Egyszerű, környezettudatos növényvédelmi megoldások
2017. szeptember 1, péntek

Egyszerű, környezettudatos növényvédelmi megoldások

Segédletet készített a NÉBIH a vendéglátósoknak az allergénekről szóló tájékoztatáshoz
2017. augusztus 30, szerda

Segédletet készített a NÉBIH a vendéglátósoknak az allergénekről szóló tájékoztatáshoz

Műanyagdarabot találtak gluténmentes bio kukorica bagettben
2017. augusztus 30, szerda

Műanyagdarabot találtak gluténmentes bio kukorica bagettben

Tilos, mégis minden második utas megpróbál hústerméket behozni Ukrajnából
2017. augusztus 30, szerda

Tilos, mégis minden második utas megpróbál hústerméket behozni Ukrajnából

Az ártéri erdők őshonos fafajainak génmegőrzése
2017. augusztus 29, kedd

Az ártéri erdők őshonos fafajainak génmegőrzése

Együttműködési megállapodást kötött a MUISZ és a NÉBIH
2017. augusztus 28, hétfő

Együttműködési megállapodást kötött a MUISZ és a NÉBIH

Országos Főállatorvos: „A termelők is tehetnek a fipronil ügy mielőbbi lezárásáért!”
2017. augusztus 25, péntek

Országos Főállatorvos: „A termelők is tehetnek a fipronil ügy mielőbbi lezárásáért!”

Ismét több tétellel bővült a fipronillal szennyezett termékek listája
2017. augusztus 24, csütörtök

Ismét több tétellel bővült a fipronillal szennyezett termékek listája

Megkezdődött a parlagfűvel fertőzött területek légi felderítése
2017. augusztus 24, csütörtök

Megkezdődött a parlagfűvel fertőzött területek légi felderítése