Vissza

EFSA-felülvizsgálat az élelmiszerekhez adott glutamátok biztonságos beviteli szintjéről nébih élelmiszer tudomány expozicio

EFSA-felülvizsgálat az élelmiszerekhez adott glutamátok biztonságos beviteli szintjéről

EFSA-felülvizsgálat az élelmiszerekhez adott glutamátok biztonságos beviteli szintjéről
2017. július 11.

Az újraértékelő vizsgálatokat követően meghatározta az élelmiszer-adalékanyagként használt glutaminsavra és a glutamátokra vonatkozó biztonságos beviteli szintet az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság). A hatóság megállapította, hogy a glutaminsav és glutamátokra vonatkozó becsült étrendi expozíció nem csak a biztonságos szintet haladhatja meg, de az azokat legnagyobb mennyiségekben fogyasztó embercsoportok számára kedvezőtlen egészségügyi hatásokkal is járhat. 

A glutaminsav egy fehérjét felépítő aminosav, amely megtalálható például a paradicsomban, a szójaszószban és néhány sajtfajtában, de a szervezet természetes módon is előállítja. A glutaminsav (E620) és sói (E621 – nátrium-glutamát, E622 – kálium-glutamát, E623 – kalcium-glutamát, E624 – ammónium-glutamát, E625 – magnézium-glutamát) hivatalosan is engedélyezett élelmiszeradalékok az EU-ban, a húskészítmények karakteresebb ízéért felelnek.

Az élelmiszer-adalékanyagaként használt glutamátok biztonságosságának újraértékelését követően, az EFSA mind a hat sóra együttesen napi 30 mg/testtömegkilogrammban határozta meg az elfogadható napi bevitelt (acceptable daily intake, ADI). Ez a beviteli szint a legmagasabb, amelynél a tudósok még nem figyelhetőek meg kedvezőtlen hatások.

Dr Claude Lambré, az EFSA élelmiszer-adalékanyagokkal és tápanyagforrásokkal foglalkozó paneljének (Panel on Food Additives and Nutrient Sources Added to Food) tagja elégedett a vizsgálat eredményével. „Az elérhető bizonyítékok alapján biztosak vagyunk abban, hogy a glutaminsavra és glutamátokra most meghatározott beviteli érték kellő védelmet nyújt a vásárlók számára.”

Az élelmiszeradalékok kritikus érték feletti fogyasztása vérnyomás-emelkedéssel és inzulinszint-növekedéssel, valamint fejfájással járhat.

A glutaminsav és glutamátok elfogadható napi bevitele korábban nem volt számszerűen meghatározva az Unióban, míg a forgalmazott élelmiszerekhez adott glutamátok maximális szintjét 10 g/kg-ban állapították meg. A sóhelyettesítőkre, fűszerekre és ízfokozókra nincs érvényben meghatározott legmagasabb glutamátérték.

A megújult expozícióbecslés során az EFSA tudósai számításba vették a valós élelmiszerfogyasztási adatokat; az élelmiszeripar által használt, bejelentett glutamát mennyiségét és a tagállamokból érkező laborvizsgálati eredményeket. Úgy becsülték, hogy az élelmiszerhez adott glutamát expozíciója minden olyan embercsoportn vonatkozásában meghaladhatja az elfogadható szintet, amelyik étrendje nagy mennyiségben tartalmaz ilyen adalékanyagokat. A csecsemők és a gyerekek alacsony testtömegük miatt különösen érzékeny csoportnak számítanak, náluk a biztonságos beviteli szintet átlépve kedvezőtlen hatások, így például fejfájás jelentkezhet.

Dr. Lambré hozzátette: „Az expozícióértékelés eredményei alapján az élelmiszerhez adott glutaminsav és glutamátok legmagasabb szintjeinek átgondolását ajánljuk, különösen a péksüteményeknél, a leveseknél, a szószoknál, a húskészítményeknél, a fűszereknél és táplálékkiegészítőknél.”

Hivatalunk Sali Judit EFSA Focal Pointon keresztül értesül az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságot érintő hírekről.



Friss hírek

A Nyugat-nílusi láz elleni megelőző védekezés fontosságára figyelmeztet a Nébih
2018. szeptember 17, hétfő

A Nyugat-nílusi láz elleni megelőző védekezés fontosságára figyelmeztet a Nébih

Szennyeződött tejet hívtak vissza a forgalomból
2018. szeptember 14, péntek

Szennyeződött tejet hívtak vissza a forgalomból

Lezárta a Nébih az illegálisan áttelepített óriásponty ügyét
2018. szeptember 13, csütörtök

Lezárta a Nébih az illegálisan áttelepített óriásponty ügyét

Madárinfluenza járvány esetén is tovább folytatódhat a magyar baromfihús japán exportja
2018. szeptember 6, csütörtök

Madárinfluenza járvány esetén is tovább folytatódhat a magyar baromfihús japán exportja

FoodEx2 webinárium idén szeptemberben és októberben
2018. szeptember 6, csütörtök

FoodEx2 webinárium idén szeptemberben és októberben

Lezárult a kibővített nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
2018. szeptember 6, csütörtök

Lezárult a kibővített nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Tovább fokozódik a parlagfű pollenkoncentráció – Védekezzünk a parlagfű ellen!
2018. szeptember 5, szerda

Tovább fokozódik a parlagfű pollenkoncentráció – Védekezzünk a parlagfű ellen!

Megváltoztak a fatermékek értékesítésének és szállításának szabályai
2018. szeptember 5, szerda

Megváltoztak a fatermékek értékesítésének és szállításának szabályai

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei
2018. szeptember 5, szerda

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei

Feloldották a tűzgyújtási tilalmat Bács-Kiskun és Csongrád megye területén
2018. szeptember 4, kedd

Feloldották a tűzgyújtási tilalmat Bács-Kiskun és Csongrád megye területén

Csaknem 800 kg nem nyomon követhető étrend-kiegészítőt és étrend-kiegészítő alapanyagot vont ki a forgalomból a Nébih
2018. szeptember 4, kedd

Csaknem 800 kg nem nyomon követhető étrend-kiegészítőt és étrend-kiegészítő alapanyagot vont ki a forgalomból a Nébih

Járjunk egy lépéssel az ASP előtt!
2018. augusztus 29, szerda

Járjunk egy lépéssel az ASP előtt!

Nem jelölt tejfehérjét tartalmazó vegán termék érkezett Magyarországra
2018. augusztus 27, hétfő

Nem jelölt tejfehérjét tartalmazó vegán termék érkezett Magyarországra

Műanyag darabokat találtak epres joghurtban
2018. augusztus 25, szombat

Műanyag darabokat találtak epres joghurtban

Hidegen ajánljuk: limonádé
2018. augusztus 23, csütörtök

Hidegen ajánljuk: limonádé

Elhullott rovart találtak gyermektápszerben
2018. augusztus 17, péntek

Elhullott rovart találtak gyermektápszerben