Vissza

EFSA-felülvizsgálat az élelmiszerekhez adott glutamátok biztonságos beviteli szintjéről nébih élelmiszer tudomány expozicio

EFSA-felülvizsgálat az élelmiszerekhez adott glutamátok biztonságos beviteli szintjéről

EFSA-felülvizsgálat az élelmiszerekhez adott glutamátok biztonságos beviteli szintjéről
2017. július 11.

Az újraértékelő vizsgálatokat követően meghatározta az élelmiszer-adalékanyagként használt glutaminsavra és a glutamátokra vonatkozó biztonságos beviteli szintet az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság). A hatóság megállapította, hogy a glutaminsav és glutamátokra vonatkozó becsült étrendi expozíció nem csak a biztonságos szintet haladhatja meg, de az azokat legnagyobb mennyiségekben fogyasztó embercsoportok számára kedvezőtlen egészségügyi hatásokkal is járhat. 

A glutaminsav egy fehérjét felépítő aminosav, amely megtalálható például a paradicsomban, a szójaszószban és néhány sajtfajtában, de a szervezet természetes módon is előállítja. A glutaminsav (E620) és sói (E621 – nátrium-glutamát, E622 – kálium-glutamát, E623 – kalcium-glutamát, E624 – ammónium-glutamát, E625 – magnézium-glutamát) hivatalosan is engedélyezett élelmiszeradalékok az EU-ban, a húskészítmények karakteresebb ízéért felelnek.

Az élelmiszer-adalékanyagaként használt glutamátok biztonságosságának újraértékelését követően, az EFSA mind a hat sóra együttesen napi 30 mg/testtömegkilogrammban határozta meg az elfogadható napi bevitelt (acceptable daily intake, ADI). Ez a beviteli szint a legmagasabb, amelynél a tudósok még nem figyelhetőek meg kedvezőtlen hatások.

Dr Claude Lambré, az EFSA élelmiszer-adalékanyagokkal és tápanyagforrásokkal foglalkozó paneljének (Panel on Food Additives and Nutrient Sources Added to Food) tagja elégedett a vizsgálat eredményével. „Az elérhető bizonyítékok alapján biztosak vagyunk abban, hogy a glutaminsavra és glutamátokra most meghatározott beviteli érték kellő védelmet nyújt a vásárlók számára.”

Az élelmiszeradalékok kritikus érték feletti fogyasztása vérnyomás-emelkedéssel és inzulinszint-növekedéssel, valamint fejfájással járhat.

A glutaminsav és glutamátok elfogadható napi bevitele korábban nem volt számszerűen meghatározva az Unióban, míg a forgalmazott élelmiszerekhez adott glutamátok maximális szintjét 10 g/kg-ban állapították meg. A sóhelyettesítőkre, fűszerekre és ízfokozókra nincs érvényben meghatározott legmagasabb glutamátérték.

A megújult expozícióbecslés során az EFSA tudósai számításba vették a valós élelmiszerfogyasztási adatokat; az élelmiszeripar által használt, bejelentett glutamát mennyiségét és a tagállamokból érkező laborvizsgálati eredményeket. Úgy becsülték, hogy az élelmiszerhez adott glutamát expozíciója minden olyan embercsoportn vonatkozásában meghaladhatja az elfogadható szintet, amelyik étrendje nagy mennyiségben tartalmaz ilyen adalékanyagokat. A csecsemők és a gyerekek alacsony testtömegük miatt különösen érzékeny csoportnak számítanak, náluk a biztonságos beviteli szintet átlépve kedvezőtlen hatások, így például fejfájás jelentkezhet.

Dr. Lambré hozzátette: „Az expozícióértékelés eredményei alapján az élelmiszerhez adott glutaminsav és glutamátok legmagasabb szintjeinek átgondolását ajánljuk, különösen a péksüteményeknél, a leveseknél, a szószoknál, a húskészítményeknél, a fűszereknél és táplálékkiegészítőknél.”

Hivatalunk Sali Judit EFSA Focal Pointon keresztül értesül az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságot érintő hírekről.


Átlagos (0 Szavazatok)

Friss hírek

Több mint 5 tonna élelmiszert vont ki a Nébih a forgalomból egy Pest megyei házhoz szállító cégnél
2018. február 20, kedd

Több mint 5 tonna élelmiszert vont ki a Nébih a forgalomból egy Pest megyei házhoz szállító cégnél

EU riasztás: nem jelölt allergént mutattak ki egy indiai fűszerkeverékben
2018. február 16, péntek

EU riasztás: nem jelölt allergént mutattak ki egy indiai fűszerkeverékben

Magyarországra is érkezett a gluténmentesnek jelölt kukoricachipsből
2018. február 16, péntek

Magyarországra is érkezett a gluténmentesnek jelölt kukoricachipsből

Magas kobaltkioldódást mértek kínai eredetű porcelánbögrékből
2018. február 15, csütörtök

Magas kobaltkioldódást mértek kínai eredetű porcelánbögrékből

Folyamatosan ellenőrzi az internetes tűzifahirdetéseket a Nébih
2018. február 14, szerda

Folyamatosan ellenőrzi az internetes tűzifahirdetéseket a Nébih

Budapesti csapat győzelmével zárult a Közétkeztetési Szakácsverseny
2018. február 10, szombat

Budapesti csapat győzelmével zárult a Közétkeztetési Szakácsverseny

Magyarországról származó „robbanásveszélyes” gyermekpezsgő
2018. február 9, péntek

Magyarországról származó „robbanásveszélyes” gyermekpezsgő

EU jelentés - megállt a Salmonella-esetek számának csökkenése az Európai Unióban
2018. február 7, szerda

EU jelentés - megállt a Salmonella-esetek számának csökkenése az Európai Unióban

Súlyos műszaki és higiéniai hiányosságok miatt függesztette fel a Nébih egy fővárosi sütőüzem tevékenységét
2018. február 1, csütörtök

Súlyos műszaki és higiéniai hiányosságok miatt függesztette fel a Nébih egy fővárosi sütőüzem tevékenységét

Február 1-jén kezdődik a csuka fogásának fajlagos tilalmi ideje
2018. január 30, kedd

Február 1-jén kezdődik a csuka fogásának fajlagos tilalmi ideje

Mintegy 1 tonna húst vont ki a Nébih a forgalomból egy Baranya megyei élelmiszer előállító egységben
2018. január 30, kedd

Mintegy 1 tonna húst vont ki a Nébih a forgalomból egy Baranya megyei élelmiszer előállító egységben

Január 31. a felügyeleti díj második részletének befizetési határideje
2018. január 29, hétfő

Január 31. a felügyeleti díj második részletének befizetési határideje

Elismert tenyésztő szervezetek
2018. január 29, hétfő

Elismert tenyésztő szervezetek

Ismét Kínából származó növényvédőszer-maradékot tartalmazó, szárított goji bogyó kerülhetett a magyar boltok polcaira
2018. január 26, péntek

Ismét Kínából származó növényvédőszer-maradékot tartalmazó, szárított goji bogyó kerülhetett a magyar boltok polcaira

A közkedvelt húskészítmény is sorra került a NÉBIH terméktesztjén
2018. január 26, péntek

A közkedvelt húskészítmény is sorra került a NÉBIH terméktesztjén

Az élelmiszerbiztonsági célú adatelemzés témájában szervez konferenciát a Nébih
2018. január 25, csütörtök

Az élelmiszerbiztonsági célú adatelemzés témájában szervez konferenciát a Nébih