Vissza

EFSA-felülvizsgálat az élelmiszerekhez adott glutamátok biztonságos beviteli szintjéről nébih élelmiszer tudomány expozicio

EFSA-felülvizsgálat az élelmiszerekhez adott glutamátok biztonságos beviteli szintjéről

EFSA-felülvizsgálat az élelmiszerekhez adott glutamátok biztonságos beviteli szintjéről
2017. július 11.

Az újraértékelő vizsgálatokat követően meghatározta az élelmiszer-adalékanyagként használt glutaminsavra és a glutamátokra vonatkozó biztonságos beviteli szintet az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság). A hatóság megállapította, hogy a glutaminsav és glutamátokra vonatkozó becsült étrendi expozíció nem csak a biztonságos szintet haladhatja meg, de az azokat legnagyobb mennyiségekben fogyasztó embercsoportok számára kedvezőtlen egészségügyi hatásokkal is járhat. 

A glutaminsav egy fehérjét felépítő aminosav, amely megtalálható például a paradicsomban, a szójaszószban és néhány sajtfajtában, de a szervezet természetes módon is előállítja. A glutaminsav (E620) és sói (E621 – nátrium-glutamát, E622 – kálium-glutamát, E623 – kalcium-glutamát, E624 – ammónium-glutamát, E625 – magnézium-glutamát) hivatalosan is engedélyezett élelmiszeradalékok az EU-ban, a húskészítmények karakteresebb ízéért felelnek.

Az élelmiszer-adalékanyagaként használt glutamátok biztonságosságának újraértékelését követően, az EFSA mind a hat sóra együttesen napi 30 mg/testtömegkilogrammban határozta meg az elfogadható napi bevitelt (acceptable daily intake, ADI). Ez a beviteli szint a legmagasabb, amelynél a tudósok még nem figyelhetőek meg kedvezőtlen hatások.

Dr Claude Lambré, az EFSA élelmiszer-adalékanyagokkal és tápanyagforrásokkal foglalkozó paneljének (Panel on Food Additives and Nutrient Sources Added to Food) tagja elégedett a vizsgálat eredményével. „Az elérhető bizonyítékok alapján biztosak vagyunk abban, hogy a glutaminsavra és glutamátokra most meghatározott beviteli érték kellő védelmet nyújt a vásárlók számára.”

Az élelmiszeradalékok kritikus érték feletti fogyasztása vérnyomás-emelkedéssel és inzulinszint-növekedéssel, valamint fejfájással járhat.

A glutaminsav és glutamátok elfogadható napi bevitele korábban nem volt számszerűen meghatározva az Unióban, míg a forgalmazott élelmiszerekhez adott glutamátok maximális szintjét 10 g/kg-ban állapították meg. A sóhelyettesítőkre, fűszerekre és ízfokozókra nincs érvényben meghatározott legmagasabb glutamátérték.

A megújult expozícióbecslés során az EFSA tudósai számításba vették a valós élelmiszerfogyasztási adatokat; az élelmiszeripar által használt, bejelentett glutamát mennyiségét és a tagállamokból érkező laborvizsgálati eredményeket. Úgy becsülték, hogy az élelmiszerhez adott glutamát expozíciója minden olyan embercsoportn vonatkozásában meghaladhatja az elfogadható szintet, amelyik étrendje nagy mennyiségben tartalmaz ilyen adalékanyagokat. A csecsemők és a gyerekek alacsony testtömegük miatt különösen érzékeny csoportnak számítanak, náluk a biztonságos beviteli szintet átlépve kedvezőtlen hatások, így például fejfájás jelentkezhet.

Dr. Lambré hozzátette: „Az expozícióértékelés eredményei alapján az élelmiszerhez adott glutaminsav és glutamátok legmagasabb szintjeinek átgondolását ajánljuk, különösen a péksüteményeknél, a leveseknél, a szószoknál, a húskészítményeknél, a fűszereknél és táplálékkiegészítőknél.”

Hivatalunk Sali Judit EFSA Focal Pointon keresztül értesül az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságot érintő hírekről.

Átlagos (0 Szavazatok)

Friss hírek

Biztonságos iskolakertek – egészséges talajokon!
2017. december 8, péntek

Biztonságos iskolakertek – egészséges talajokon!

Együttműködési megállapodást kötött a Máltai Szeretetszolgálat és a Nébih
2017. december 7, csütörtök

Együttműködési megállapodást kötött a Máltai Szeretetszolgálat és a Nébih

Internetes próbavásárlás során buktak le a nem engedélyezett növényvédő szereket forgalmazó magánszemélyek
2017. december 7, csütörtök

Internetes próbavásárlás során buktak le a nem engedélyezett növényvédő szereket forgalmazó magánszemélyek

Nem engedélyezett új élelmiszer-összetevőt tartalmazó kapszulát árusítanak egy magyar webáruházban
2017. december 6, szerda

Nem engedélyezett új élelmiszer-összetevőt tartalmazó kapszulát árusítanak egy magyar webáruházban

Afrikai sertéspestist mutatott ki a Nébih egy, az ukrán határon elkobzott sertéshús mintában
2017. december 6, szerda

Afrikai sertéspestist mutatott ki a Nébih egy, az ukrán határon elkobzott sertéshús mintában

December 1-jén indult a téli szezonális élelmiszermustra
2017. december 4, hétfő

December 1-jén indult a téli szezonális élelmiszermustra

Több mint 8 millió forint halvédelmi bírságot szabott ki a NÉBIH 2017-ben
2017. december 1, péntek

Több mint 8 millió forint halvédelmi bírságot szabott ki a NÉBIH 2017-ben

Változás! Ezentúl az új portálról érhetőek el a NÉBIH anyagai és rendszerei
2017. november 30, csütörtök

Változás! Ezentúl az új portálról érhetőek el a NÉBIH anyagai és rendszerei

Megjelent a RASFF 2016-os jelentése az EU élelmiszerbiztonsági helyzetéről
2017. november 28, kedd

Megjelent a RASFF 2016-os jelentése az EU élelmiszerbiztonsági helyzetéről

Egészségre káros anyagok oldódhatnak ki egy Magyarországon is forgalomba hozott etetőcumiból
2017. november 23, csütörtök

Egészségre káros anyagok oldódhatnak ki egy Magyarországon is forgalomba hozott etetőcumiból

Elérhetőek a gazdálkodási napló, valamint nitrát adatlap új nyomtatványainak fejlesztéséhez szükséges információk
2017. november 23, csütörtök

Elérhetőek a gazdálkodási napló, valamint nitrát adatlap új nyomtatványainak fejlesztéséhez szükséges információk

Összehangolják tevékenységüket az erdőirtások ellen küzdő EUTR hatóságok
2017. november 21, kedd

Összehangolják tevékenységüket az erdőirtások ellen küzdő EUTR hatóságok

Nem engedélyezett új élelmiszer-összetevőt tartalmazó, edzés előtt ajánlott kapszulát árultak a magyar webáruházakban
2017. november 20, hétfő

Nem engedélyezett új élelmiszer-összetevőt tartalmazó, edzés előtt ajánlott kapszulát árultak a magyar webáruházakban

Kiderült, kik lettek idén a legjobb kutyabarát szolgáltatók
2017. november 17, péntek

Kiderült, kik lettek idén a legjobb kutyabarát szolgáltatók

Háromoldalú együttműködési megállapodás született a tejágazattal kapcsolatos adatszolgáltatás fejlesztéséért
2017. november 15, szerda

Háromoldalú együttműködési megállapodás született a tejágazattal kapcsolatos adatszolgáltatás fejlesztéséért

Szakmai tapasztalatcserét szervezett a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség és a NÉBIH
2017. november 14, kedd

Szakmai tapasztalatcserét szervezett a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség és a NÉBIH