Vissza

Az érzékszervi vizsgálatok szerepe és jelentősége

Az érzékszervi vizsgálatok szerepe és jelentősége

Az érzékszervi vizsgálatok szerepe és jelentősége
2016. november 15.

Az élelmiszerek komplex megfelelőségének része az érzékszervi megfelelőség. Ennek egyéni megítélésére minden fogyasztó képes, szemben a laboratóriumban vizsgálandó paraméterek megítélésével. Éppen ezért helyez nagy hangsúlyt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az élelmiszerek érzékszervi vizsgálataira is. Ezekből, a minden élelmiszert érintő vizsgálatokból kiemelkedően fontos a közétkeztetésből származó ételek érzékszervi vizsgálata, valamint az alkoholos italok érzékszervi minősítése. A Szupermenta termékteszteknek is meghatározó részét képezik a laikusok és szakemberek által végzett érzékszervi vizsgálatok. Lássuk mit is takarnak ezek a vizsgálatok!

Az élelmiszeripari termékfejlesztők nagyon is jól tudják, hogy az élelmiszerek megfelelőségének megítélésében legnagyobb ítészek a fogyasztók. Tudják, hogy a fogyasztók érzékszerveik és érzelmeik segítségével döntenek egy-egy termék mellett, vagy annak alapján utasítják el. A termékfejlesztők nagy aprólékossággal és alapossággal kidolgozzák azokat a megítélhető érzékszervi paramétereket, amelyek mentén aztán egy-egy terméket megváltoztatnak, vagy kifejlesztenek. Az érzékszerveink érzékeny műszerek, amelyeket egy laboratórium és műszer sem helyettesíthet! Éppen ezért van szerepe az érzékszervi megfelelőségnek a hatósági munkában is. Az érzékszervi vizsgálatokat szabvány szerint, képzett bírálók végzik. A döntések megalapozottsága érdekében a NÉBIH szakemberei folyamatosan és rendszeresen vesznek részt képzéseken.

Emellett a bírálók alkalmasságát, pl. egészségükben megfelelőségét – a laboratóriumi protokollnak alapján – az egyes bírálatokat megelőzően is minden esetben vizsgálják. A bírálóknak kiváló a látása, színfelismerése, ízlelése, ismerik a bírált élelmiszerrel szembeni elvárásokat és előírásokat. A bírálatot megelőzően nem fogyaszthatnak érzékszerveiket befolyásoló ételt, italt, de a dohányzás, és az erős illatú kozmetikumok használata sem megengedett számukra. Fontosak a bírálat körülményei is. Zavaró környezetben (színben, hőmérsékletben, páratartalomban, megvilágításban, külső illatokban, zajban) nem tudnának objektív döntést hozni. Emiatt munkájukhoz erre a vizsgálatra kialakított laboratóriumi környezet szükséges. A bírálók egy bírálatvezető irányításával bizottságot alkotnak, akik egyénileg, elkülönített fülkékben a bírálat során leíró és értékelő módszereket alkalmaznak, valamint szükség esetén további laboratóriumi vizsgálatok mellett dönthetnek. A romlás jeleit mutató élelmiszer esetében például nincs szükség további vizsgálatokra, hiszen a romlott étel nem fogyasztható, és akár megbetegedést is okozhat.

Ugyanez visszafelé is érvényes lehet. Az élelmiszerbiztonságot veszélyeztető nem megfelelőség (pl. egy káros anyag jelenléte) legtöbbször nem mutat érzékszervi elváltozást.

Az érzékszervi vizsgálat eredménye önmagában is elegendő ahhoz, hogy a hatóság elrendelje a nem megfelelő minőségű élelmiszer tétel forgalomból történő visszahívását. Egyéb műszeres, vagy klasszikus analitikai módszerrel az érzékszervi hiba nem minden esetben támasztható alá, mert érzékszervi megjelenését az összes benne lévő komponens harmonikus egysége adja

Speciális eljárást képez a közétkeztetési ételek minősítése. Nem történik hatósági eljárás, az eredmények közzétételével, hanem a nyilvánosság hat a hatóság a minőségre. Valamint az adott ételt a forgalomból kivonni már nem lehet, mivel azt időközben a fogyasztók elfogyasztották, vagy annak hiányában hulladékká vált.

A NÉBIH érzékszervi bírálatokat végző laboratóriumai akkreditáltak. A Laboratóriumok Minőségpolitikai Nyilatkozatának megfelelően mindenkor pártatlanul, befolyástól mentesen, a szabványokat betartva működnek.

A NÉBIH 2014. november 29-e óta nemzetközi szabványok figyelembevételével kialakított mozgószervi vizsgáló állomást üzemeltet, amely nemzetközi viszonylatban is ritkaságnak számít. Ezzel az élelmiszerek érzékszervi vizsgálata az ellenőrzött helyszínhez a lehető legközelebb elvégezhető, és nem esnek ki az ellenőrzésből a laboratóriumoktól földrajzilag távoli területek, vagy a nem szállítható élelmiszerek, mint pl. a frissen tálalt készételek, a csapot sör, és a fagylalt. 

Átlagos (0 Szavazatok)

Friss hírek

Tájékoztató a vágóhídi rögzítő- és kábító berendezéseket gyártó és forgalmazó vállalkozások számára
2017. január 26, csütörtök

Tájékoztató a vágóhídi rögzítő- és kábító berendezéseket gyártó és forgalmazó vállalkozások számára

Élelmiszer-biztonsági fogalommeghatározások
2017. január 24, kedd

Élelmiszer-biztonsági fogalommeghatározások

Fejér megye - 58.számú vizsgálat - Egyházmegyei Központi Konyha - Székesfehérvár
2017. január 17, kedd

Fejér megye - 58.számú vizsgálat - Egyházmegyei Központi Konyha - Székesfehérvár

Budapest XIII.ker. - 147. számú vizsgálat - Ákombákom Tagóvoda Tálalókonyha
2017. január 12, csütörtök

Budapest XIII.ker. - 147. számú vizsgálat - Ákombákom Tagóvoda Tálalókonyha

Budapest XIV.ker. - 146. számú vizsgálat - Jókai Mór Általános Iskola Tálalókonyha
2017. január 11, szerda

Budapest XIV.ker. - 146. számú vizsgálat - Jókai Mór Általános Iskola Tálalókonyha

Budapest XV.ker. - 145. számú vizsgálat- Mozdonyvezető Óvoda Tálalókonyha
2017. január 11, szerda

Budapest XV.ker. - 145. számú vizsgálat- Mozdonyvezető Óvoda Tálalókonyha

Hajdú-Bihar megye - 8. számú vizsgálat - Főzőkonyha - Monostorpályi
2017. január 11, szerda

Hajdú-Bihar megye - 8. számú vizsgálat - Főzőkonyha - Monostorpályi

Hajdú-Bihar megye - 7. számú vizsgálat - Svetits Főzőkonyha
2017. január 11, szerda

Hajdú-Bihar megye - 7. számú vizsgálat - Svetits Főzőkonyha

Nógrád megye - 28. számú vizsgálat - Vár Étterem - Hollókő
2017. január 11, szerda

Nógrád megye - 28. számú vizsgálat - Vár Étterem - Hollókő

Nógrád megye - 27. számú vizsgálat - Somoskőújfalu Gyermekkert Óvoda Tálalókonyha
2017. január 11, szerda

Nógrád megye - 27. számú vizsgálat - Somoskőújfalu Gyermekkert Óvoda Tálalókonyha

Békés megye - 51. számú vizsgálat - Kunágota Óvoda Tálalókonyha
2017. január 11, szerda

Békés megye - 51. számú vizsgálat - Kunágota Óvoda Tálalókonyha

Budapest XIII.ker. - 144. számú vizsgálat - Minimanó Bölcsőde Tálalókonyha
2017. január 11, szerda

Budapest XIII.ker. - 144. számú vizsgálat - Minimanó Bölcsőde Tálalókonyha

Békés megye - 50.számú vizsgálat - Gyulai Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézmény Csemeteház Bölcsőde
2017. január 11, szerda

Békés megye - 50.számú vizsgálat - Gyulai Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézmény Csemeteház Bölcsőde

Békés megye - 49. számú vizsgálat - Dobozi Mesekert Óvoda 2. Tálalókonyha
2017. január 11, szerda

Békés megye - 49. számú vizsgálat - Dobozi Mesekert Óvoda 2. Tálalókonyha

Budapest XVII.ker. - 143. számú vizsgálat - Zrínyi Miklós Általános Iskola Tálalókonyha
2017. január 11, szerda

Budapest XVII.ker. - 143. számú vizsgálat - Zrínyi Miklós Általános Iskola Tálalókonyha

Veszprém megye - 61. számú vizsgálat - Bakonybél Község Önkormányzat Főzőkonyha
2017. január 10, kedd

Veszprém megye - 61. számú vizsgálat - Bakonybél Község Önkormányzat Főzőkonyha