Vissza

Az érzékszervi vizsgálat folyamatának bemutatása

Az érzékszervi vizsgálat folyamatának bemutatása

Az érzékszervi vizsgálat folyamatának bemutatása
2017. március 29.

Az érzékszervi vizsgálat folyamatának bemutatása.

A laboratóriumainkban alkalmazott, akkreditált, érzékszervi vizsgálati módszerek végrehajtása, szigorú szabványok szerint történik. Az élelmiszerek vizsgálatát képzett bírálók végzik.

A minta beérkezésekor a mintaátvevő meggyőződik arról, hogy a minta és a kísérő dokumentumok megfelelnek-e a vonatkozó előírásoknak. Fontos, hogy a termék jellegének megfelelően történjen a mintaszállítás, tehát hűtendő termékek esetében a hűtőlánc ne szakadjon meg, majd a minta tárolása is ennek megfelelően történjen.

A minták azonosítását a laboratóriumi informatikai rendszer által kiosztott azonosítók biztosítják, amelyek felkerülnek a minta kísérő dokumentumaira, a vizsgálati űrlapokra és a jegyzőkönyvre is.

Az adatrögzítést követően a megfelelő vizsgálati módszer kiválasztása és a minta előkészítése történik. Jelen esetben a különbségvizsgálat folyamatát mutatjuk be, mely a hatósági ellenőrzési rendszer szerves részét képezi.

Mint minden vizsgálatnál, így az érzékszervi vizsgálatoknál is kulcsfontosságú a szabvány szerinti környezet biztosítása. Az érzékszervi vizsgálatok során minden intenzív, vagy zavaró hatást ki kell zárni, ami befolyásolná a bírálókat. Az azonos megvilágítás és fényhatások, valamint az illatmentes környezet érdekében a bírálók elkülönített fülkékben dolgoznak, nem beszélhetnek egymással, így kizárható, hogy a bírálat során egymást befolyásolják.

A különbségvizsgálat célja az, hogy a bírálók megállapítsák, van-e érzékszervileg észlelhető különbség a kiválasztott két termék között. Amennyiben felfedezhető eltérés, arra is választ kaphatunk, hogy a termékek milyen tulajdonságaikban térnek el egymástól.

Az összehasonlításhoz a minták térfogatának, mennyiségének és hőmérsékletének is azonosnak kell lennie.

A vizsgált termékek eredete a bírálók előtt természetesen rejtve marad. Így a termékek eredeti csomagolásuktól megfosztva, véletlen módon előállított három számjegyű kóddal ellátva kerülnek a bírálók elé.

A bírálók az előre elkészített bírálati lapokon dolgoznak. Ezek megfelelnek a szabványban előírtaknak és a biztonságos mintakövetés szigorú követelményeinek.

Vizsgálatot csak minősített érzékszervi bírálók végezhetnek.  Az érzékszervi bírálók rendszeresen továbbképzéseken vesznek részt. A vizsgálatot megelőzően egy órával már sem ételt, sem italt nem fogyaszthatnak. Az érzékszervi vizsgálat megkezdése előtt minden bírálónak nyilatkoznia kell arról is, hogy fizikailag és pszichológiailag alkalmasnak tartja-e magát a munkavégzésre.

A vizsgálat két lépcsőben zajlik. Első lépésben a kötelező választáson alapuló, úgynevezett háromszögpróbával határozzák meg a bírálók, hogy van-e különbség a két minta között, ha igen, melyik tulajdonság-irányokban térnek el egymástól. Ennél a vizsgálatnál a bíráló három mintát kap, amiből kettő azonos, egy különböző. Ezekből kell kiválasztania azt a mintát, amelyik eltér a másik kettőtől, két vagy akár három ismétlésben. A különbség irányát indokolni kell.

A kiértékelést végző bírálatvezető a helyes válaszok számát összegzi és statisztikai modell alapján meghatározza, hogy az eltérés szignifikáns volt-e.

Amennyiben a háromszögpróbán az eltérés szignifikáns, akkor a második lépcsőben az úgynevezett páros összehasonlító vizsgálattal pontosításra, megerősítésre kerülnek azok a tulajdonságok, amelyekben a két minta eltért egymástól.

A bíráló, két különböző anonimizált mintát kap érzékszervi összehasonlító vizsgálatra. Feladata, hogy a különbséget okozó különféle érzékszervi tulajdonságok alapján kiválassza az intenzívebb mintát.

A kiértékelést végző bírálatvezető a termékekre adott válaszok számát tulajdonságonként összegzi és statisztikai modell alapján meghatározza, hogy az eltérés szignifikáns volt-e.

Ezen eredmények birtokában készül el a különbségvizsgálat szöveges értékelése.

Átlagos (0 Szavazatok)

Friss hírek

Biztonságos iskolakertek – egészséges talajokon!
2017. december 8, péntek

Biztonságos iskolakertek – egészséges talajokon!

Együttműködési megállapodást kötött a Máltai Szeretetszolgálat és a Nébih
2017. december 7, csütörtök

Együttműködési megállapodást kötött a Máltai Szeretetszolgálat és a Nébih

Internetes próbavásárlás során buktak le a nem engedélyezett növényvédő szereket forgalmazó magánszemélyek
2017. december 7, csütörtök

Internetes próbavásárlás során buktak le a nem engedélyezett növényvédő szereket forgalmazó magánszemélyek

Nem engedélyezett új élelmiszer-összetevőt tartalmazó kapszulát árusítanak egy magyar webáruházban
2017. december 6, szerda

Nem engedélyezett új élelmiszer-összetevőt tartalmazó kapszulát árusítanak egy magyar webáruházban

Afrikai sertéspestist mutatott ki a Nébih egy, az ukrán határon elkobzott sertéshús mintában
2017. december 6, szerda

Afrikai sertéspestist mutatott ki a Nébih egy, az ukrán határon elkobzott sertéshús mintában

December 1-jén indult a téli szezonális élelmiszermustra
2017. december 4, hétfő

December 1-jén indult a téli szezonális élelmiszermustra

Több mint 8 millió forint halvédelmi bírságot szabott ki a NÉBIH 2017-ben
2017. december 1, péntek

Több mint 8 millió forint halvédelmi bírságot szabott ki a NÉBIH 2017-ben

Változás! Ezentúl az új portálról érhetőek el a NÉBIH anyagai és rendszerei
2017. november 30, csütörtök

Változás! Ezentúl az új portálról érhetőek el a NÉBIH anyagai és rendszerei

Megjelent a RASFF 2016-os jelentése az EU élelmiszerbiztonsági helyzetéről
2017. november 28, kedd

Megjelent a RASFF 2016-os jelentése az EU élelmiszerbiztonsági helyzetéről

Egészségre káros anyagok oldódhatnak ki egy Magyarországon is forgalomba hozott etetőcumiból
2017. november 23, csütörtök

Egészségre káros anyagok oldódhatnak ki egy Magyarországon is forgalomba hozott etetőcumiból

Elérhetőek a gazdálkodási napló, valamint nitrát adatlap új nyomtatványainak fejlesztéséhez szükséges információk
2017. november 23, csütörtök

Elérhetőek a gazdálkodási napló, valamint nitrát adatlap új nyomtatványainak fejlesztéséhez szükséges információk

Összehangolják tevékenységüket az erdőirtások ellen küzdő EUTR hatóságok
2017. november 21, kedd

Összehangolják tevékenységüket az erdőirtások ellen küzdő EUTR hatóságok

Nem engedélyezett új élelmiszer-összetevőt tartalmazó, edzés előtt ajánlott kapszulát árultak a magyar webáruházakban
2017. november 20, hétfő

Nem engedélyezett új élelmiszer-összetevőt tartalmazó, edzés előtt ajánlott kapszulát árultak a magyar webáruházakban

Kiderült, kik lettek idén a legjobb kutyabarát szolgáltatók
2017. november 17, péntek

Kiderült, kik lettek idén a legjobb kutyabarát szolgáltatók

Háromoldalú együttműködési megállapodás született a tejágazattal kapcsolatos adatszolgáltatás fejlesztéséért
2017. november 15, szerda

Háromoldalú együttműködési megállapodás született a tejágazattal kapcsolatos adatszolgáltatás fejlesztéséért

Szakmai tapasztalatcserét szervezett a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség és a NÉBIH
2017. november 14, kedd

Szakmai tapasztalatcserét szervezett a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség és a NÉBIH