Vissza

A „nyári termékeknél” is tetten érhető a kettős minőség

A „nyári termékeknél” is tetten érhető a kettős minőség

A „nyári termékeknél” is tetten érhető a kettős minőség
2017. augusztus 8.

Lezárult a jellegzetes nyári termékek összehasonlító vizsgálata. A Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter által elrendelt felmérés ezúttal is arra kereste a választ, hogy a hazai és a nyugat-európai piacokon azonos márkanév alatt eltérő minőségű élelmiszerlánc-termékeket forgalmaznak-e. A szakemberek a 39 vizsgált termékpár mintegy harmadánál tapasztaltak összetételbeli vagy érzékszervi eltérést, amely ismételten alátámasztja a kettős minőség EU-n belüli meglétét.

A mintegy két hónapig tartó vizsgálat során a nyárhoz köthető termékeket ellenőrizték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei. Vizsgálták például a grillezéshez kapcsolódó csomagolt élelmiszereket, az alkoholos és alkoholmentes italokat, valamint a zöldségeket, gyümölcsöket. A vizsgált termékek alapján továbbra is megállapítható, hogy a különböző piacokra különböző minőségben történő gyártás jelensége létezik, nem hatja át a teljes élelmiszerlánc-ágazatot, ezért a kettős minőség jelensége termékenként vizsgálható.

A vizsgálat szempontjai, annak menete (beleértve a mintavételt, valamint a laboratóriumi vizsgálatokat) azonos volt a tavaszi felmérésével. Ezúttal is sor került a kétszintű érzékszervi vizsgálatokra, valamint a csomagoláson feltüntetett összetevők és egyéb jelölési elemek elemzésére. Az összehasonlító felmérés kiegészült a friss, import zöldségek, gyümölcsök vizsgálatával is. Egyes esetekben analitikai, illetve a gyümölcsöknél növényvédőszer-maradék vizsgálatokat is végeztek a szakemberek.

Összesen 39 termékpár vizsgálatára került sor, melyekből 23 csomagolt élelmiszer, 8 alkoholos ital (koktél alap) és 8 zöldség, illetve gyümölcs volt. A szakemberek a termékek mintegy harmadánál tapasztaltak valamilyen eltérést. 5 csomagolt élelmiszer esetében az összetétel azonos volt, de érzékszervi szempontból különbség mutatkozott a termékek között, míg 4 csomagolt terméknél, valamint 2 alkoholos italnál – noha a márkanév azonos volt – az összetétel tért el. A kettős minőség utóbbiaknál érhető leginkább tetten, ami a legtöbb esetben érzékszervi különbözőséget is okozott. E termékeknél fordult elő az olcsóbb alapanyagok használata is.

A zöldségek és gyümölcsök vizsgálata során 8 import termékpárt hasonlítottak össze a szakemberek. A vizsgálatok alkalmával nem csak a külső minőség az, úgynevezett osztályba sorolás történt meg, hanem a friss termékek élvezeti értékének bírálata is. A legnagyobb és leglátványosabb különbséget – bár a minőségi előírásoknak mindkét termék megfelelt – a termesztett csiperke esetében tapasztalták a szakemberek. 

A részletes vizsgálati eredmények elérhetők a NÉBIH weboldalán.

A Földművelésügyi Minisztérium megkezdte egy egyeztetés előkészítését, melynek célja, hogy a szakmai szervezetek javaslatait megismerje a kettős élelmiszer minőség jelenségének megoldására. Ahogy eddig, ezután is kiállunk a magyar vásárlók érdekei mellett.

Forrás: FM Sajtóiroda



Friss hírek

Karbantartás miatti átmeneti leállás
2019. január 23, szerda

Karbantartás miatti átmeneti leállás

Békés megyei vágóhidat utalt kényszerpihenőre a Nébih
2019. január 23, szerda

Békés megyei vágóhidat utalt kényszerpihenőre a Nébih

Online járványügyi képzést indított a Nébih vadászok számára
2019. január 22, kedd

Online járványügyi képzést indított a Nébih vadászok számára

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei
2019. január 16, szerda

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei

Világnapot kapott az élelmiszer-biztonság
2019. január 15, kedd

Világnapot kapott az élelmiszer-biztonság

Újabb területen ütötte fel a fejét az afrikai sertéspestis
2019. január 14, hétfő

Újabb területen ütötte fel a fejét az afrikai sertéspestis

Termékvisszahívás - műanyagra emlékeztető idegen anyag bébiételben
2019. január 12, szombat

Termékvisszahívás - műanyagra emlékeztető idegen anyag bébiételben

Ezentúl a Nébih honlapján érhetőek el a halgazdálkodáshoz kapcsolódó dokumentumok kötelező adatai
2019. január 11, péntek

Ezentúl a Nébih honlapján érhetőek el a halgazdálkodáshoz kapcsolódó dokumentumok kötelező adatai

Több mint 8 millió forint bírsággal zárult a 2018-as téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
2019. január 10, csütörtök

Több mint 8 millió forint bírsággal zárult a 2018-as téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Ezúttal bangladesi konyhai eszközből mértek határérték feletti mennyiségben kioldódó anyagot
2019. január 10, csütörtök

Ezúttal bangladesi konyhai eszközből mértek határérték feletti mennyiségben kioldódó anyagot

Egyszerűsített módszer az élelmiszer-adományozás megkönnyítésére
2019. január 8, kedd

Egyszerűsített módszer az élelmiszer-adományozás megkönnyítésére

Újból gyógyszer-hatóanyag jelenléte miatt kellett kivonni a forgalomból potencianövelő étrend-kiegészítőt
2019. január 7, hétfő

Újból gyógyszer-hatóanyag jelenléte miatt kellett kivonni a forgalomból potencianövelő étrend-kiegészítőt

Változások az állati eredetű melléktermékkel kapcsolatos jelentéseknél
2019. január 4, péntek

Változások az állati eredetű melléktermékkel kapcsolatos jelentéseknél

Elérhetőek a 2018. évi Gazdálkodási Napló „web-GN”, valamint a nitrát adatlap elektronikus beküldéséhez szükséges nyomtatványok
2019. január 4, péntek

Elérhetőek a 2018. évi Gazdálkodási Napló „web-GN”, valamint a nitrát adatlap elektronikus beküldéséhez szükséges nyomtatványok

A tisztességtelen forgalmazói magatartás volt a Nébih III. kerekasztalának témája
2018. december 27, csütörtök

A tisztességtelen forgalmazói magatartás volt a Nébih III. kerekasztalának témája

Fémgolyóra emlékeztető idegen test Hamánek bébiételben
2018. december 22, szombat

Fémgolyóra emlékeztető idegen test Hamánek bébiételben