Vissza

A hazai magas patogenitású madárinfluenza kitöréssel kapcsolatos kereskedelmi tudnivalók

Kereskedelmi tudnivalók a hazai magas patogenitású madárinfluenza kitöréssel kapcsolatban

Kereskedelmi tudnivalók a hazai magas patogenitású madárinfluenza kitöréssel kapcsolatban
2016. november 21.

Több harmadik ország vezetett be korlátozó intézkedéseket a magyar élőbaromfi, baromfihús és -készítményekkel szemben

Utolsó frissítés: 2017.07.19.

 

2016. november 3-án magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenléte került kimutatásra egy Békés megyei nagy létszámú pulykát tartó gazdaságban. Ezt követően több megyében, köztük Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok megyékben is történtek madárinfluenza betegség kitörések. Az Állategészségügyi Világszervezetnek (OIE) tett bejelentést követően a cikkben lentebb felsorolt országok jelezték, hogy ideiglenesen megtiltják Magyarországról élő baromfi és különböző baromfi termékek kiszállítását. 

 

Európai Unión belüli rendeltetési helyre valamennyi, korlátozás (védő- vagy megfigyelési körzet) alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

 

A harmadik országok exporttilalmai élőbaromfira, keltetőtojásra, illetve baromfihúsra, -húskészítményekre vonatkozóan:

A japán Mezőgazdasági, Erdészeti és Halászati Minisztérium (MAFF) 2016. november 5-től azonnal hatállyal felfüggesztette élő baromfi és baromfi termékek hazánkból történő exportját. A hőkezelt termékekkel kapcsolatban csak a szobahőmérsékleten is tárolható feldolgozott termékeket (pl.: konzervek) engedik be. VÁLTOZÁS! A japán illetékes minisztériummal folytatott tárgyalásoknak köszönhetően csak a 2016. október 23.  után előállított termékek kerülnek visszautasításra, függetlenül a feladás időpontjától. (Korábban a már úton lévő árukra vonatkozóan a 21 napos általános inkubációs időszakkal számoltak, vagyis október 10-től gyártott termékekre alkalmazták a korlátozásokat). 

Az izraeli állategészségügyi szolgálat (IVSAH) 2016. november 6-i keltezésű levele alapján szintén megtiltotta, élő baromfi, baromfi termékek, keltetőtojások és SPF tojások Izraelbe történő szállítását. VÁLTOZÁS! 2017. 03.16-án az izraeli hatóság megerősítette, hogy kiegészítő nyilatkozattal újra elindulhatnak az Izraelbe irányuló baromfihús szállítmányok. A kiegészítő nyilatkozat a 02.3/198/1/2010 iktatószámú bizonyítványal együtt, annak csatolmányaként felkerült hatósági bizonyítványok ún. OÁIR rendszerébe, ezáltal a területi hatósági állatorvosok által leigazolhatóvá vált.

A hongkongi illetékes hatóság korábban Bács-Kiskun, Csongrád, és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből származó szállítmányokra rendelt el korlátozást. Ezt követően 2017. április 27-én és 2017. június 12-én újabb levélben küldött értesítést a hongkongi hatóság, hogy követik az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) információit az egyes megyék magaspatogenitású madárinfluenza mentességet illetően, ezért az egyes megyékből a következő dátumok után levágott állatokból készült termékek kerülhetnek beszállításra Hongkongba: 

Hajdú-Bihar megye

2017.április 18. 

Bács-Kiskun megye

2017.augusztus 24. 

Békés megye

2017.április 25. 

Veszprém megye

2017. május 13. 

Csongrád megye

2017. május 15. 

Somogy megye

2017. június 3. 

Győr-Moson-Sopron megye

2017. június 10. 

Jász-Nagykun-Szolnok megye

2017. június 10. 

 

Dél-Afrikai Köztársaság illetékes hatósága 2016. november 7-i levelében írta meg az egész országra vonatkozó tiltását. 2016. november 10. után "vízre tett" konténer szállítmányok automatikusan visszautasításra kerülnek. A 2016. november 9-én vagy azelőtt hajóra tett szállítmányok esetén az OIE által előírt 21 napos inkubációs periódust veszik alapul, ezért a 2016. október 11-én vagy azután gyártott termékek automatikusan visszautasításra kerülnek a vállalkozó költségére.A hűtőkonténert egységként kezelik, a kartondobozok gyártási idő szerinti válogatását nem engedélyezik. 

A szingapúri hatóságtól érkezett hivatalos levél alapján az exportkorlátozás érinti az élő baromfit, baromfi termékeket (tojástermékeket beleértve). Mindazonáltal az Állategészségügyi Világszervezet (OIE)  ajánlásaival összhangban hőkezelt baromfi termékekre a tiltás nem vonatkozik. 2016. november 7-től, minden 2016. október 12. után előállított termék.

Kanada illetékes hatóságának honlapján található tájékoztatás szerint a korlátozás Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok megyéket érinti. A korábbi, többi megyére vonatkozó megyei korlátozások feloldásra kerültek.

A szerb országos főállatorvos hivatalos levele alapján, 2017. február 24-től abban az esetben szállítható Magyarországról baromfihús, tojás, és élő baromfi szállítmány, ha a madárinfluenza kitörés 10 kilométeres körén (beleértve a védőkörzetet)  kívül eső létesítményből származik, és a szállítmányt az export bizonyítvány mellé csatolt (új, az OÁIR-ről letölthető) kiegészítő nyilatkozat kíséri.  FIGYELEM! A fentieken túl Szerbia korlátozta az érintett területeken áthaladó egyéb élőállat (például vágósertés) szállítmányok kivitelét is Röszke – Horgos határátkelőhelyen keresztül, így az érintett magyar vállalkozásoknak Horvátország, Bajakovo - Batrovci határátkelőhely felé kellett kerülniük! 

A taipei kereskedelmi képviselet 2016. november 9-i tájékoztatása alapján a tajvani hatóság 2016. november 4-ével törölte Magyarországot a HPAI-mentes országok listájáról. 

Dél-Korea 2016. november 5-től feladott szállítmányokra rendelt el import korlátozást.

Jordánia 2016. november 15-től rendelt el importtilalmat több madárinfluenza kitöréssel érintett országra, köztük Magyaroroszágra is.

Ukrajna Élelmiszerbiztonságért és Fogyasztóvédelemért Felelős Állami Szolgálata is tilalmat rendelt el a Magyarországról származó baromfi, az ebből készült termékek és nyersanyagok Ukrajnába történő kivitelére. Kivételt képezhetnek azon termékek és nyersanyagok, amelyek a nevezett megbetegedések kórokozóinak megsemmisítését garantáló kezelésnek vetettek alá. Ukrajna Élelmiszerbiztonságért és Fogyasztóvédelemért Felelős Állami Szolgálata a behozatali korlátozást Magyarország Békés, Bács-Kiskun és Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Veszprém megyéire rendelte el. VÁLTOZÁS! 2017. április 11-i értesítés szerint Somogy megyére is kiterjesztették a korlátozást.

Amennyiben a nevezett megyékből származó, de a madárinfluenza megbetegedés tekintetében állategészségügyi korlátozás alatt nem álló területen kívül előállított/tenyésztett szárnyas baromfi, az ebből készült termékek és nyersanyagok ukrajnai importjáról lenne szó, az a magyar illetékes hatóságok garanciájával, a nemzetközi állategészségügyi bizonyítványban és kiegészítő nyilatkozatban foglalt feltételeknek megfelelően valósítható meg.

A mexikói állategészségügyi hatóság legújabb, 2017. januári értesítésében betiltotta a Békés, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád megyéből származó toll, tenyésztojás és naposcsibék beszállítását Mexikóba.

A mexikói állategészségügyi hatóság (Senasica) legújabb értesítését a Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun és Csongrád megyéből származó tollak, megtermékenyített tojások és 3 napos naposcsibék mexikói behozatalának tiltására vonatkozóan.

Francia Polinézia Francia Polinézia 2017. június 20-i keltezésű levele szerint csak Bács-Kiskun megyére tartja fenn a tiltást.

2016. november 18-án a brüsszeli market access working groupban (MAWG) a Bizottság jelezte, hogy az Egyesült Arab Emirátusok mindhárom érintett magyar megyéből történő szállításokat megtiltotta, az OIE előírásai alapján. 

 

Szaúd-Arábia a rijádi Környezetvédelmi, Vízügyi és Mezőgazdasági Minisztérium (MEWA) hivatalos értesítésében jelezte a magyar félnek, hogy a szaúdi hatóságok - a WOAH figyelmeztetése alapján - átmeneti, regionális importkorlátozást vezettek be a Csongrád, illetve Békés megyékből származó magyar élő baromfira, keltető tojásokra, illetve csibékre. 2016. december 27-től kezdődően a szaúdi fél a regionális korlátozást kiterjesztette az egész országra. A MEWA tájékoztatása alapján az OIE előírásai szerinti, 3 hónapos új kitörések nélküli időszakot követően fogja feloldani az ideiglenes korlátozást. 

 

A moldovai Élelmiszerbiztonsági Nemzeti Ügynökség november 30-án baromfi és baromfi hús import tilalmat rendelt el 13 európai ország vonatkozásában, beleértve Magyarországot is.

 

Az Oroszországi Föderáció a magaspatogenitású madárinfluenza miatt bevezetett ideiglenes exporttilalmat kiterjesztette az ország teljes területére az alábbi termékek vonatkozásában:

  • baromfihús
  • kész baromfi hústermékek
  • az összes, összetételükben feldolgozott baromfi termékeket tartalmazó termék
  • baromfi takarmányok és takarmány-adalékanyagok (kivéve a növényi eredetű takarmány és takarmány-adalékanyagok, kémiai és mikrobiológiai szintézis takarmány)
  • a korábban már használt baromfi tartási, vágási és feldolgozási berendezések.

 Az exporttiltás nem vonatkozik azokra a baromfihúst tartalmazó termékekre, amelyeket az OIE Szárazföldi Állatok Állategészségügyi Kódexe 10.4.26. cikke szerinti, a madárinfluenza vírusát inaktiváló, alábbiakkal egyenértékű hőkezelésnek vetették alá:

  

 

Maghőmérséklet (°C)

Időtartam

Baromfihús

60,0

507 másodperc

65,0

42 másodperc

70,0

3.5 másodperc

73,9

0.51 másodperc

 

Az orosz hatóság FSZ-NV-7/2711 számú, 2017. február 13-án kelt levelében foglalt döntése alapján, az élő baromfira és a keltetőtojásokra vonatkozó exporttilalom kizárólag az alábbi megyékre vonatkozik: Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar.

VÁLTOZÁS! Az Oroszországi Föderáció állategészségügyi hatósága az FSZ-JUS-7/6736 számú, 2017. április 7-én kelt levelében foglalt döntése alapján 2017. április 10-étől további négy – így összesen nyolc megye területéről tiltja meg élő baromfi és keltetőtojás Magyarországról történő bevitelét, valamint az Oroszországi Föderáción keresztül történő átszállítását. A következő megyék érintettek : Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar, Békés, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Veszprém megye.

VÁLTOZÁS! Az Oroszországi Föderáció állategészségügyi hatósága az FSZ-NV-7/11621 számú, 2017. június 8-án kelt levelében foglalt döntése alapján 2017. június 10-étől feloldja a korábban bevezetett export- és tranzittilalmat az alábbi megyékből származó élő baromfira és keltetőtojásra vonatkozóan: Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Veszprém megyék.

Továbbra is tilos Bács-Kiskun megyéből származó termékek oroszországi Föderációba történő bevitele, valamint azon keresztül történő szállítása.

 

Magyarország Kuvaiti Nagykövetsége adott tájékoztatást, miszerint az Öböl-menti ország is tiltja a magyarországi eredetű baromfi termékek beszállítását 2017. január 31-től. 

 

A madárinfluenza kitörés kapcsán fontos, hogy az export tiltások nem kizárólag a harmadik országbeli értesítések alapján lépnek hatályba. Minden egyes szállítmány indításakor a hatósági állatorvosnak egy, az adott célországgal korábban leegyeztetett export bizonyítványt kell kiállítania. Azon országok esetén, ahol például az exportbizonyítványban benne van, hogy a madárinfluenza mentességet az egész országra vonatkozóan igazolnunk kell, ott a magyar hatóság ezt jelenleg nem tudja megtenni. Tehát ezekbe az országokba sem indulhat el a szállítmány.

 

Harmadik ország Korlátozott terület Korlátozott állat/termék Korlátozott időszak
 Japán Magyarország teljes területe  Minden élő baromfi és baromfi termékek 2016. október 23. után gyártott 
Izrael Magyarország teljes területe  Minden élő baromfi, baromfi termékek, keltetőtojás és SPF tojás 2016. november 6-tól azonnali hatállyal
Hong Kong Bács-Kiskun megye Minden élő baromfi, baromfihús és húskészítmények, emberi fogyasztásra szánt baromfi termékek 2016. november 7-től azonnali hatállyal
Dél-Afrikai Köztársaság Magyarország teljes területe  Minden élő baromfi, galambokat is beleértve, fagyasztott baromfi hús és egyéb olyan baromfi termékek, melyek esetén nem igazolható a madárinfluenza vírus inaktiválása, SPF tojások kivételével 2016. október 11. után gyártott termékek, illetve a gyártási dátumtól függetlenül minden november 10. után feladott termék
Szingapúr Magyarország teljes területe  élő baromfi, baromfi termékek (tojástermékeket beleértve) kivéve az OIE ajánlások szerint hőkezelt baromfi termékeket 2016. november 7-től, minden 2016. október 12. után előállított termék.
Kanada Bács-Kiskun, Pest, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Veszprém megye Minden élő baromfi és baromfi termék 2016. november 8-tól
Szerbia A kitörés körüli 50 km-es kör Minden élő baromfi, baromfihús, tojás 2016. november 8-tól azonnali hatállyal
Tajvan Magyarország teljes területe Minden élő baromfi, baromfihús, húskészítmény 2016. november 4-től azonnali hatállyal
Dél-Korea Magyarország teljes területe Minden élő baromfi, kedvtelésből tartott baromfi, keltetőtojás, baromfihús, kivéve a hőkezelt baromfi húskészítményeket 2016. november 5-től azonnali hatállyal. A 2016. november 5-én érkező élő baromfi, naposbaromfi, keltetőtojás szállítmányokat kedvező laborvizsgálatot követően beengedik. 
Jordánia Magyarország teljes területe baromfihús, és nem hőkezelt baromfi-termékek 2016. november 15-től
Ukrajna Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Veszprém, Somogy megyék korlátozás alatt nem álló területeiről kiegészítő nyilatkozattal Élő baromfi, baromfihús, és húskészítmények, kivéve hőkezelt húskészítmények 2016. november 16-tól
Mexikó Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok megye Toll, tenyésztojás és a három naposnál fiatalabb kiscsibék 2016. november 11-től
Francia Polinézia Bács-Kiskun megye Nyers baromfitermékek 2017. március
Egyesült Arab Emirátusok Bács-Kiskun, Békés, Csongrád megye Élő baromfi, baromfihús, húskészítmények 2016. november 18-tól
Szaúd-Arábia Magyarország teljes területe Élő baromfi, keltető tojás, illetve naposbaromfi 2016. december 27.
Moldova Magyarország teljes területe Élő baromfi és baromfi hús 2016. november 30.
Oroszország

Magyarország teljes területe

kivéve élő baromfi, keltetőtojás: Bács-Kiskun

Élő baromfi, keltető tojás, baromfihús, kész baromfi hústermékek, az összes összetételükben feldolgozott baromfi termékeket tartalmazó baromfi termék,baromfi takarmányok és takarmány-adalékanyagok (kivéve a növényi eredetű takarmány és takarmány-adalékanyagokat, kémiai és mikrobiológiai szintézis takarmány), továbbá a korábban már használt baromfi tartási, vágási és feldolgozási berendezések. A korlátozás vonatkozik az érintett megyéken keresztül történő tranzitra is.  2017. február 14-től
Kuvait Magyarország teljes területe Baromfitermékek 2017. január 31-től

 

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a járványügyi helyzet függvényében a korlátozások változhatnak, enyhülhetnek, ezért a szállítások előtt javasoljuk közvetlenül tájékozódjanak az aktuális helyzetről.

A kitöréssel kapcsolatos információk elérhetők: 

http://portal.nebih.gov.hu/-/madarinfluenza-egy-bekes-megyei-baromfi-allomanyban

 

 

Átlagos (0 Szavazatok)

Friss hírek

Előzzük meg az amerikai fehér medvelepke súlyos kártételét!
2017. július 27, csütörtök

Előzzük meg az amerikai fehér medvelepke súlyos kártételét!

Tájékoztatás víziállat-egészségőri tanfolyam szervezéséről
2017. július 27, csütörtök

Tájékoztatás víziállat-egészségőri tanfolyam szervezéséről

Csaknem 4 tonna húsipari termék ártalmatlanítását rendelte el a NÉBIH Somogyban
2017. július 27, csütörtök

Csaknem 4 tonna húsipari termék ártalmatlanítását rendelte el a NÉBIH Somogyban

Közérdekű védekezés a szőlőültetvények védelmében
2017. július 26, szerda

Közérdekű védekezés a szőlőültetvények védelmében

Egyetlen hétvége alatt több mint 6 mázsa hal és haltermék forgalomba hozatalát tiltotta meg a NÉBIH
2017. július 26, szerda

Egyetlen hétvége alatt több mint 6 mázsa hal és haltermék forgalomba hozatalát tiltotta meg a NÉBIH

Már csak egy hét van hátra az élelmiszerlánc-felügyeleti díj befizetésére
2017. július 25, kedd

Már csak egy hét van hátra az élelmiszerlánc-felügyeleti díj befizetésére

Afrikai sertéspestis: közel a betegség, közös érdek a megelőzés
2017. július 25, kedd

Afrikai sertéspestis: közel a betegség, közös érdek a megelőzés

Európai szakértők vizsgálják a szarvasmarhák szivacsos agyvelősorvadásának lehetséges okait
2017. július 24, hétfő

Európai szakértők vizsgálják a szarvasmarhák szivacsos agyvelősorvadásának lehetséges okait

Magas jódtartalmú szárított tengeri alga érkezett Magyarországra
2017. július 20, csütörtök

Magas jódtartalmú szárított tengeri alga érkezett Magyarországra

Már a burgonyabogár sem a régi?
2017. július 20, csütörtök

Már a burgonyabogár sem a régi?

Hatnapos ellenőrzés-sorozatot tartott a fővárosi „Bulinegyedben” a NAV és a NÉBIH
2017. július 19, szerda

Hatnapos ellenőrzés-sorozatot tartott a fővárosi „Bulinegyedben” a NAV és a NÉBIH

A kaukázusi kefirek is rangsorba álltak a Szupermentán
2017. július 14, péntek

A kaukázusi kefirek is rangsorba álltak a Szupermentán

Szarvasmarhák szivacsos agyvelősorvadása: az EFSA szakértői az elszigetelten megjelenő BSE-megbetegedések okát vizsgálják
2017. július 13, csütörtök

Szarvasmarhák szivacsos agyvelősorvadása: az EFSA szakértői az elszigetelten megjelenő BSE-megbetegedések okát vizsgálják

Új típusú lóútleveleket vezetett be július 1-jétől a NÉBIH
2017. július 12, szerda

Új típusú lóútleveleket vezetett be július 1-jétől a NÉBIH

Nehéz, de fontos védekezni az amerikai lepkekabóca ellen
2017. július 12, szerda

Nehéz, de fontos védekezni az amerikai lepkekabóca ellen

Disney „Minnie Mouse” mintás, három darabos kínai porcelán reggeliző készletet kellett kivonni a forgalomból
2017. július 12, szerda

Disney „Minnie Mouse” mintás, három darabos kínai porcelán reggeliző készletet kellett kivonni a forgalomból