Vissza

A hazai magas patogenitású madárinfluenza kitöréssel kapcsolatos kereskedelmi tudnivalók

Kereskedelmi tudnivalók a hazai magas patogenitású madárinfluenza kitöréssel kapcsolatban

Kereskedelmi tudnivalók a hazai magas patogenitású madárinfluenza kitöréssel kapcsolatban
2016. november 21.

Több harmadik ország vezetett be korlátozó intézkedéseket a magyar élőbaromfi, baromfihús és -készítményekkel szemben

Utolsó frissítés: 2017.03.03.

 

2016. november 3-án magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenléte került kimutatásra egy Békés megyei nagy létszámú pulykát tartó gazdaságban. Ezt követően több megyében, Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok megyékben is történtek madárinfluenza betegség kitörések. Az Állategészségügyi Világszervezetnek (OIE) tett bejelentést követően az alábbi országok jelezték, hogy ideiglenesen megtiltják Magyarországról élő baromfi és különböző baromfi termékek kiszállítását. 

 

Európai Unión belüli rendeltetési helyre valamennyi, korlátozás (védő- vagy megfigyelési körzet) alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

 

A harmadik országok exporttilalmai élőbaromfira, keltetőtojásra, illetve baromfihúsra, -húskészítményekre vonatkozóan:

A japán Mezőgazdasági, Erdészeti és Halászati Minisztérium (MAFF) 2016. november 5-től azonnal hatállyal felfüggesztette élő baromfi és baromfi termékek hazánkból történő exportját. A hőkezelt termékekkel kapcsolatban csak a szobahőmérsékleten is tárolható feldolgozott termékeket (pl.: konzervek) engedik be. VÁLTOZÁS! A japán illetékes minisztériummal folytatott tárgyalásoknak köszönhetően csak a 2016. október 23.  után előállított termékek kerülnek visszautasításra, függetlenül a feladás időpontjától. (Korábban a már úton lévő árukra vonatkozóan a 21 napos általános inkubációs időszakkal számoltak, vagyis október 10-től gyártott termékekre alkalmazták a korlátozásokat). 

Az izraeli állategészségügyi szolgálat (IVSAH) 2016. november 6-i keltezésű levele alapján szintén megtiltotta, élő baromfi, baromfi termékek, keltetőtojások és SPF tojások Izraelbe történő szállítását. VÁLTOZÁS! 2017. 03.16-án az izraeli hatóság megerősítette, hogy kiegészítő nyilatkozattal újra elindulhatnak az Izraelbe irányuló baromfihús szállítmányok. A kiegészítő nyilatkozat a 02.3/198/1/2010 iktatószámú bizonyítványal együtt, annak csatolmányaként felkerült a szállítási alrendszerre.

A hongkongi illetékes hatóság Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből származó szállítmányokra rendelt el korlátozást.

Dél-Afrikai Köztársaság illetékes hatósága 2016. november 7-i levelében írta meg az egész országra vonatkozó tiltását. 2016. november 10. után "vízre tett" konténer szállítmányok automatikusan visszautasításra kerülnek. A 2016. november 9-én vagy azelőtt hajóra tett szállítmányok esetén az OIE által előírt 21 napos inkubációs periódust veszik alapul, ezért a 2016. október 11-én vagy azután gyártott termékek automatikusan visszautasításra kerülnek a vállalkozó költségére.A hűtőkonténert egységként kezelik, a kartondobozok gyártási idő szerinti válogatását nem engedélyezik. 

A szingapúri hatóságtól érkezett hivatalos levél alapján az exportkorlátozás érinti az élő baromfit, baromfi termékeket (tojástermékeket beleértve). Mindazonáltal az Állategészségügyi Világszervezet (OIE)  ajánlásaival összhangban hőkezelt baromfi termékekre a tiltás nem vonatkozik. 2016. november 7-től, minden 2016. október 12. után előállított termék.

Kanada illetékes hatóságának honlapján található tájékoztatás szerint a korlátozás Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Veszprém megyéket érinti.

A szerb országos főállatorvos hivatalos levele alapján, 2017. február 24-től abban az esetben szállítható Magyarországról baromfihús, tojás, és élő baromfi szállítmány, ha a madárinfluenza kitörés 10 kilométeres körén (beleértve a védőkörzetet)  kívül eső létesítményből származik, és a szállítmányt az export bizonyítvány mellé csatolt (új, az OÁIR-ről letölthető) kiegészítő nyilatkozat kíséri.  FIGYELEM! A fentieken túl Szerbia korlátozta az érintett területeken áthaladó egyéb élőállat (például vágósertés) szállítmányok kivitelét is Röszke – Horgos határátkelőhelyen keresztül, így az érintett magyar vállalkozásoknak Horvátország, Bajakovo - Batrovci határátkelőhely felé kellett kerülniük! 

A taipei kereskedelmi képviselet 2016. november 9-i tájékoztatása alapján a tajvani hatóság 2016. november 4-ével törölte Magyarországot a HPAI-mentes országok listájáról. 

Dél-Korea 2016. november 5-től feladott szállítmányokra rendelt el import korlátozást.

Jordánia 2016. november 15-től rendelt el importtilalmat több madárinfluenza kitöréssel érintett országra, köztük Magyaroroszágra is.

Ukrajna Élelmiszerbiztonságért és Fogyasztóvédelemért Felelős Állami Szolgálata is tilalmat rendelt el a Magyarországról származó baromfi, az ebből készült termékek és nyersanyagok Ukrajnába történő kivitelére. Kivételt képezhetnek azon termékek és nyersanyagok, amelyek a nevezett megbetegedések kórokozóinak megsemmisítését garantáló kezelésnek vetettek alá. Ukrajna Élelmiszerbiztonságért és Fogyasztóvédelemért Felelős Állami Szolgálata a behozatali korlátozást Magyarország Békés, Bács-Kiskun és Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Veszprém megyéire rendelte el

Amennyiben a nevezett megyékből származó, de a madárinfluenza megbetegedés tekintetében állategészségügyi korlátozás alatt nem álló területen kívül előállított/tenyésztett szárnyas baromfi, az ebből készült termékek és nyersanyagok ukrajnai importjáról lenne szó, az a magyar illetékes hatóságok garanciájával, a nemzetközi állategészségügyi bizonyítványban és kiegészítő nyilatkozatban foglalt feltételeknek megfelelően valósítható meg.

A mexikói állategészségügyi hatóság legújabb, 2017. januári értesítésében betiltotta a Békés, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád megyéből származó toll, tenyésztojás és naposcsibék beszállítását Mexikóba.

A mexikói állategészségügyi hatóság (Senasica) legújabb értesítését a Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun és Csongrád megyéből származó tollak, megtermékenyített tojások és 3 napos naposcsibék mexikói behozatalának tiltására vonatkozóan.

Francia Polinézia Francia Polinézia teljes Magyarországra kiterjesztette tiltását, meghagyva annak lehetőségét, hogy (területileg külön-külön dátummal meghatározva) a 21 nappal a kitörések előtt levágott állatok termékeit befogadja. 

2016. november 18-án a brüsszeli market access working groupban (MAWG) a Bizottság jelezte, hogy az Egyesült Arab Emirátusok mindhárom érintett magyar megyéből történő szállításokat megtiltotta, az OIE előírásai alapján. 

 

Szaúd-Arábia a rijádi Környezetvédelmi, Vízügyi és Mezőgazdasági Minisztérium (MEWA) hivatalos értesítésében jelezte a magyar félnek, hogy a szaúdi hatóságok - a WOAH figyelmeztetése alapján - átmeneti, regionális importkorlátozást vezettek be a Csongrád, illetve Békés megyékből származó magyar élő baromfira, keltető tojásokra, illetve csibékre. 2016. december 27-től kezdődően a szaúdi fél a regionális korlátozást kiterjesztette az egész országra.

 

A moldovai Élelmiszerbiztonsági Nemzeti Ügynökség november 30-án baromfi és baromfi hús import tilalmat rendelt el 13 európai ország vonatkozásában, beleértve Magyarországot is.

 

Az Oroszországi Föderáció a magaspatogenitású madárinfluenza miatt bevezetett ideiglenes exporttilalmat kiterjesztette az ország teljes területére az alábbi termékek vonatkozásában:

  • baromfihús
  • kész baromfi hústermékek
  • az összes, összetételükben feldolgozott baromfi termékeket tartalmazó termék
  • baromfi takarmányok és takarmány-adalékanyagok (kivéve a növényi eredetű takarmány és takarmány-adalékanyagok, kémiai és mikrobiológiai szintézis takarmány)
  • a korábban már használt baromfi tartási, vágási és feldolgozási berendezések.

 Az exporttiltás nem vonatkozik azokra a baromfihúst tartalmazó termékekre, amelyeket az OIE Szárazföldi Állatok Állategészségügyi Kódexe 10.4.26. cikke szerinti, a madárinfluenza vírusát inaktiváló, alábbiakkal egyenértékű hőkezelésnek vetették alá:

  

 

Maghőmérséklet (°C)

Időtartam

Baromfihús

60,0

507 másodperc

65,0

42 másodperc

70,0

3.5 másodperc

73,9

0.51 másodperc

 

Az orosz hatóság FSZ-NV-7/2711 számú, 2017. február 13-án kelt levelében foglalt döntése alapján, az élő baromfira és a keltetőtojásokra vonatkozó exporttilalom kizárólag az alábbi négy megyére vonatkozik: Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megye.

Magyarország Kuvaiti Nagykövetsége adott tájékoztatást, miszerint az Öböl-menti ország is tiltja a magyarországi eredetű baromfi termékek beszállítását 2017. január 31-től. 

 

A madárinfluenza kitörés kapcsán fontos, hogy az export tiltások nem kizárólag a harmadik országbeli értesítések alapján lépnek hatályba. Minden egyes szállítmány indításakor a hatósági állatorvosnak egy, az adott célországgal korábban leegyeztetett export bizonyítványt kell kiállítania. Azon országok esetén, ahol például az exportbizonyítványban benne van, hogy a madárinfluenza mentességet az egész országra vonatkozóan igazolnunk kell, ott a magyar hatóság ezt jelenleg nem tudja megtenni. Tehát ezekbe az országokba sem indulhat el a szállítmány.

 

Harmadik ország Korlátozott terület Korlátozott állat/termék Korlátozott időszak
 Japán Magyarország teljes területe  Minden élő baromfi és baromfi termékek 2016. október 23. után gyártott 
Izrael Magyarország teljes területe  Minden élő baromfi, baromfi termékek, keltetőtojás és SPF tojás 2016. november 6-tól azonnali hatállyal
Hong Kong Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megye Minden élő baromfi, baromfihús és húskészítmények, emberi fogyasztásra szánt baromfi termékek 2016. november 7-től azonnali hatállyal
Dél-Afrikai Köztársaság Magyarország teljes területe  Minden élő baromfi, galambokat is beleértve, fagyasztott baromfi hús és egyéb olyan baromfi termékek, melyek esetén nem igazolható a madárinfluenza vírus inaktiválása, SPF tojások kivételével 2016. október 11. után gyártott termékek, illetve a gyártási dátumtól függetlenül minden november 10. után feladott termék
Szingapúr Magyarország teljes területe  élő baromfi, baromfi termékek (tojástermékeket beleértve) kivéve az OIE ajánlások szerint hőkezelt baromfi termékeket 2016. november 7-től, minden 2016. október 12. után előállított termék.
Kanada Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok megye Minden élő baromfi és baromfi termék 2016. november 8-tól
Szerbia A kitörés körüli 50 km-es kör Minden élő baromfi, baromfihús, tojás 2016. november 8-tól azonnali hatállyal
Tajvan Magyarország teljes területe Minden élő baromfi, baromfihús, húskészítmény 2016. november 4-től azonnali hatállyal
Dél-Korea Magyarország teljes területe Minden élő baromfi, kedvtelésből tartott baromfi, keltetőtojás, baromfihús, kivéve a hőkezelt baromfi húskészítményeket 2016. november 5-től azonnali hatállyal. A 2016. november 5-én érkező élő baromfi, naposbaromfi, keltetőtojás szállítmányokat kedvező laborvizsgálatot követően beengedik. 
Jordánia Magyarország teljes területe baromfihús, és nem hőkezelt baromfi-termékek 2016. november 15-től
Ukrajna Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Veszprém megyék korlátozás alatt nem álló területeiről kiegészítő nyilatkozattal Élő baromfi, baromfihús, és húskészítmények, kivéve hőkezelt húskészítmények 2016. november 16-tól
Mexikó Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok megye Toll, tenyésztojás és a három naposnál fiatalabb kiscsibék 2016. november 11-től
Francia Polinézia Magyarország teljes területe Nyers baromfitermékek 2017. március
Egyesült Arab Emirátusok Bács-Kiskun, Békés, Csongrád megye Élő baromfi, baromfihús, húskészítmények 2016. november 18-tól
Szaúd-Arábia Magyarország teljes területe Élő baromfi, keltető tojás, illetve naposbaromfi 2016. december 27.
Moldova Magyarország teljes területe Élő baromfi és baromfi hús 2016. november 30.
Oroszország

Magyarország teljes területe

kivéve élő baromfi, keltetőtojás: Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megye

Élő baromfi, keltető tojás, baromfihús, kész baromfi hústermékek, az összes összetételükben feldolgozott baromfi termékeket tartalmazó baromfi termék,baromfi takarmányok és takarmány-adalékanyagok (kivéve a növényi eredetű takarmány és takarmány-adalékanyagokat, kémiai és mikrobiológiai szintézis takarmány), továbbá a korábban már használt baromfi tartási, vágási és feldolgozási berendezések. A korlátozás vonatkozik az érintett megyéken keresztül történő tranzitra is.  2017. február 14-től
Kuvait Magyarország teljes területe Baromfitermékek 2017. január 31-től

 

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a járványügyi helyzet függvényében a korlátozások változhatnak, enyhülhetnek, ezért a szállítások előtt javasoljuk közvetlenül tájékozódjanak az aktuális helyzetről.

A kitöréssel kapcsolatos információk elérhetők: 

http://portal.nebih.gov.hu/-/madarinfluenza-egy-bekes-megyei-baromfi-allomanyban

 

 

Átlagos (0 Szavazatok)

Friss hírek

Ökogazdálkodásba csak ökovetőmagot
2017. március 23, csütörtök

Ökogazdálkodásba csak ökovetőmagot

Az Európai Bizottság hivatalos tájékoztatása
2017. március 21, kedd

Az Európai Bizottság hivatalos tájékoztatása

Veszettség vírusát mutatta ki kecskékben a NÉBIH laboratóriuma
2017. március 20, hétfő

Veszettség vírusát mutatta ki kecskékben a NÉBIH laboratóriuma

ECHA szakvélemény: nincs rákkeltő hatása a glifozátnak
2017. március 19, vasárnap

ECHA szakvélemény: nincs rákkeltő hatása a glifozátnak

Április 10-ig lehet nevezni a 2017-es Országkóstolóra
2017. március 17, péntek

Április 10-ig lehet nevezni a 2017-es Országkóstolóra

Több mint 60 kg ismeretlen eredetű nyúlhúst foglalt le a NÉBIH
2017. március 17, péntek

Több mint 60 kg ismeretlen eredetű nyúlhúst foglalt le a NÉBIH

Megsemmisíttetés helyett takarmányként árulta a kivéreztetett nyulakat egy fővárosi cég
2017. március 17, péntek

Megsemmisíttetés helyett takarmányként árulta a kivéreztetett nyulakat egy fővárosi cég

Éled a természet, élednek az erdőtüzek!
2017. március 16, csütörtök

Éled a természet, élednek az erdőtüzek!

Együttműködési megállapodást kötött a NÉBIH a jövedéki szolgáltatók szövetségével
2017. március 14, kedd

Együttműködési megállapodást kötött a NÉBIH a jövedéki szolgáltatók szövetségével

Öt éve a közjó szolgálatában
2017. március 13, hétfő

Öt éve a közjó szolgálatában

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei
2017. március 10, péntek

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei

Jogszabálysértő halászt fogott Tiszalöknél a NÉBIH Állami Halőri Szolgálata
2017. március 10, péntek

Jogszabálysértő halászt fogott Tiszalöknél a NÉBIH Állami Halőri Szolgálata

Eredetigazolás nélküli tűzifát zárolt a NÉBIH
2017. március 8, szerda

Eredetigazolás nélküli tűzifát zárolt a NÉBIH

Vajon kicsírázik? Boltokban a virág vetőmagok
2017. március 7, kedd

Vajon kicsírázik? Boltokban a virág vetőmagok

Figyelmeztetés interneten forgalmazott tejsavó fehérje termékkel kapcsolatban
2017. március 6, hétfő

Figyelmeztetés interneten forgalmazott tejsavó fehérje termékkel kapcsolatban

A NÉBIH is az új EFSA-pályázat nyertesei között
2017. március 6, hétfő

A NÉBIH is az új EFSA-pályázat nyertesei között