null 2017. január 1. és március 31. között kell beküldeni a nitrát adatlapokat

2017. január 1. és március 31. között kell beküldeni a nitrát adatlapokat

2016. december 6, kedd

A nitrát szennyezéssel szembeni védekezést szabályozó rendelet januári 1-jei módosítása több változást is hozott az adatszolgáltatásban. Az egyik legjelentősebb, hogy az adatszolgáltatási időszak módosulása miatt a 2016-os jelentésben az adatlapot a 2015. szeptember 1. és 2016. december 31. közötti gazdálkodási tevékenységről kell kitölteni. Az adatlapok elektronikus, ügyfélkapun keresztül történő beküldésére 2017. január 1. és március 31. között lesz majd lehetőség. 

Az éves szinten maximálisan szervestrágyával kijuttatható 170 kg nitrogén hatóanyag mennyiséget a naptári évre való áttérés miatt 2016. január 1 és december 31. közötti időszakra kell betartani. Mivel az adatszolgáltatási időszak az idei évben 16 hónapot ölel fel, előfordulhat, hogy az adatlapba a 2015. őszi kijuttatás miatt egyes területekre a 170 kg-nál magasabb érték kerül. Fordítsanak figyelmet arra, hogy a 170 kg maximális mennyiség számításánál a szervestrágya teljes nitrogén tartalmával kell számolni.

A rendeletben meghatározott egyéb maximálisan kijuttatható hatóanyag mennyiségekre (3. melléklet) vonatkozó előírásokat tenyészidőszakra és kultúrára határozták meg, így ezeket a naptári évre való áttérés nem érinti. A tápanyag-gazdálkodás tervezése során a kultúránként meghatározott maximális értékeknél, amennyiben szervestrágyát használ fel, akkor számolhat a 2. mellékletben található hasznosulási értékekkel. Ehhez viszonyítva tudja meghatározni a kijuttatandó műtrágya mennyiséget, hogy ne lépje túl a maximumot.

Kapcsolódó jogszabály
A vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméhez szükséges cselekvési program részletes szabályairól, valamint az adatszolgáltatás és nyilvántartás rendjéről szóló 59/2008. (IV. 29.) FVM rendelet 


Friss hírek

2024. április 16, kedd

Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyét újra elérte a madárinfluenza

Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye több állattartó telepén is a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az érintett állományok felszámolása, valamint a járványügyi nyomozás folyamatban van. A hatóság a madárinfluenza újbóli jelenléte miatt ismételten felhívja az állattartók figyelmét a járvány elleni védekezés fontosságára.

Tovább >

2024. április 16, kedd

Vetőburgonya-vásárláskor kizárólag fémzárolt vetőgumók közül érdemes választani

Jó minőségű, biztos termést hozó, egészséges vetőgumók ültetéséhez csak fémzárolt tételt érdemes vásárolni, melyek elsősorban gazdaboltokban, nagyobb áruházakban, szakáruházakban érhetőek el. A Nébih összefoglalta, mire érdemes vásárláskor ügyelni, valamint a hatósági címke bemutatásával is segítséget kíván nyújtani a burgonyát ültetők számára a magas minőségű, egészséges termés elérése érdekében.

Tovább >