"Napirenden a botulizmus" szakmai szeminárium
2015. május 26-án „Napirenden a botulizmus” címmel szervezett szakmai szemináriumot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Élelmiszer-biztonsági Kockázatértékelési Igazgatósága, Tábornok utcai telephelyén.
A rendezvényt Dr. Oravecz Márton a NÉBIH elnöke nyitotta meg, aki elmondta: az utóbbi években felszaporodott botulizmus megbetegedéses esetek adják a rendezvény aktualitását, hangsúlyozva, hogy ezek az események nem ipari körülmények között előállított élelmiszerekhez, hanem elsődlegesen a házi, kistermelők által készített termékekhez voltak köthetők.
A szakmai összejövetelen a NÉBIH munkatársai áltat tartott előadások során bemutatásra kerültek a megbetegedést előidéző kórokozók, valamint az általuk okozott elváltozások megjelenési formái, a patogenitási mechanizmus, valamint a vonatkozó jogi szabályozás. A rendezvényen elhangzottak a 2014-es botulizmusos esetek, illetve a pesztó készítés technológiájának vizsgálata során elvégzett hőpenetrációs mérések eredményeinek értékelése. A rendezvényen külön kiemelésre került a sokáig címlapokon szerelő pesztós ügy, amely felgöngyölítésének sikerében nagy szerepet játszott a média naprakész közvetítő szerepe. A NÉBIH munkatársai mellett az OEK munkatársa bemutatta a haza botulizmus surveillance régi és mai működését.